Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання

Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання

Відповідно до ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Це право базується на свободі підприємницької діяльності, тобто на реальній можливості здійснення особою на власний розсуд і ризик господарської діяльності, не забороненої законом, з метою одержання прибутку. Чільне місце в системі прав і свобод особи займає право на підприємницьку діяльність.

Опитування !!!!

Опитування !!!!

Державна бібліотека для юнацтва спільно з обласними бібліотеками для юнацтва та молоді проводить Всеукраїнське соціологічне опитування «Молодь і книги: чому варто читати?», спрямоване на виявлення цінності читання у молоді.

Працівники-надомники

Працівники-надомники

Вперше про можливість виконання роботи працівниками вдома на час карантину йшлося у Законі України № 530-IX від 18.04.2020 року (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»), однак законом не було визначено ключових аспектів роботи працівника вдома, таких як: порядок оформлення (переведення) працівників, робочий графік та оплати праці.

Незапланована відпустка

Незапланована відпустка

З метою недопущення скорочення штату чи чисельності працівників, роботодавець має право запропонувати працівникам скористатися правом на відпустки. Такий варіант може бути вигідним для працівника, оскільки на момент перебування працівника у відпустці за ним зберігається робоче місце, а ризик звільнення є мінімальним.

Оплата праці під час простою

Оплата праці під час простою

Суб’єкти господарювання, які призупинили свою діяльність, вважаються такими, що перебувають у стані простою. Простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 КЗпП України).