Ботулізм та його профілактика.

 

          Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує, що за 9 місяців 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них одна дитина. Шість випадків стали летальними. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — чотири. Порівнюючи з минулим роком, цьогоріч тенденції негативні.

          Цього року понад 67,0% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважно хворіли люди віком 18–59 років (83,7%).

       У 2021 році захворювання на ботулізм було зареєстровано у: Волинській (2), Дніпропетровській (2), Житомирській (4), Київській (1), Львівській (6), Одеській (2), Тернопільській (4), Харківській (1), Херсонській (1), Хмельницькій (4), Черкаській (5), Чернівецькій (2), Чернігівській (7) областях та м. Київ (1).

Варто пам’ятати, що ботулізм має чітко виражену сезонність. Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків — 37,2%) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків — 34,9%).

         Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксини внаслідок забруднення її та розмноження збудника Clostridium botulinum, Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. В анаеробних (безповітряних) або наближених до них умовах спори активізуються і починають виділяти токсини, які в 375000 разів сильніші за отруту гримучої змії. Причиною ботулізму найчастіше стають консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку анаеробних збудників та токсиноутворення. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м'якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникає умов для утворення ботулотоксину. Якщо ж така скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації. В умовах звичайної зовнішнього середовища, ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах – на протязі багатьох років. Спори бактерій надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів, так як можуть витримувати п’ятигодинне кип’ятіння і гинуть лише через 30 хвилин при температурі 120 градусів. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально, навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

           Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко. Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

          З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

• консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

• консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;

• не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

• не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

          За найменшої підозри на ботулізм (порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети , перед очима з'являється «сітка», «імла», двоїння в очах; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги ватяні»); запаморочення; ураження м’язів шиї та кінцівок (порушення ковтання «клубок у горлі») можливі короткочасні ознаки ураження травної системи (сильно виражена сухість у роті; нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп) негайно зверніться до лікаря. Пам’ятайте, інкубаційний період при харчовому ботулізмі може бути  від 8 годин до 10 діб,  клінічні прояви можуть відрізнятися дуже суттєво, що в значній мірі обумовлено дозою і типом ботулотоксину. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.  Найтяжчими ускладненнями, що приводять до смерті хворого, є зупинка дихання і серця. Самолікування категорично забороняється! Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

       Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достаіменно невідомо! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.  Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!