Про автоматичне призначення пенсії

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що Пенсійним фондом України запроваджено послугу «Автоматичне призначення пенсії». Сервіс дає змогу уникнути особистого відвідування установ Пенсійного фонду й заздалегідь підготувати документи, необхідні для нарахування пенсії. В сучасних карантинних умовах можливість отримання такої послуги — це дуже зручний сервіс. Даний дистанційний сервіс убереже від контакту з людьми й водночас дасть змогу не очікувати в чергах та скористатись ним в зручний для себе час.

Послуга з автоматичного призначення пенсії надається на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Для цього необхідно:

1. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП). Якщо особа не має електронного підпису, його можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів (АЦСК).

2. Перейти на вебпортал електронних послуг за посиланням portal.pfu.gov.ua.

3. Пройти авторизацію.

Увійти в систему із використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) можна через закладку “ЕЦП”. Необхідно вибрати пункт головного меню “Вхід” і виконати перший вхід на портал за ЕЦП.

2) за допомогою електронного пенсійного посвідчення (ЕПП). Ключ, записаний в електронному пенсійному посвідченні, створюється автоматично під час підготовки особистого електронного пенсійного посвідчення. Для використання ЕПП необхідно пам’ятати PIN-код, який встановили під час отримання ЕПП для додатку ЕЦП. У разі входу за ЕПП виберіть пункт головного меню “Вхід” і виконайте перший вхід на портал за ЕПП (закладка “За ЕПП”).

3) за GOV ID. Цей варіант дуже простий, адже ідентифікувати особу можна через банк (із тих, що  підтримують послугу) чи мобільного оператора  (за умови контракту). Якщо людина бажає використати як ключ свою банківську картку, виберіть опцію Bank ID та із випадаючого вікна — банк, у якому особа має рахунок . Далі проводиться ідентифікація за допомогою СМС.

Після того, як особа увійшла до особистого кабінету можна починати формувати заяву на автоматичне призначення пенсії.

Важливо! Скористатися сервісом “Автоматичне призначення пенсії” можна тільки за наявності кваліфікованого електронного підпису!  Тобто увійти в систему можна будь-яким способом, а надіслати анкету-заяву в Пенсійний фонд — тільки за наявності КЕП.

4. Заповнити анкету-заяву (загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення).Для формування заяви необхідно зліва (на панелі керування) обрати сервіс “Щодо пенсійного забезпечення”, а в ньому  - “Анкету-заяву на автопризначення пенсії”.

Усі відомості про особу, що  містяться в Реєстрі, автоматично “підтягнуться” до анкети-заяви. У поля, дані в яких не завантажились автоматично чи є неправильними, потрібно внести інформацію або виправити неточності.

Потім в розділі “Дані щодо виплати пенсії”  необхідно обрати спосіб виплати пенсії — через банк або пошту. Якщо через банк — зазначити необхідні реквізити: назва банку, номер рахунку, ІBAN тощо.

Після цього в розділі “Дані про отримання пенсійного посвідчення” обрати пенсійне посвідчення (паперове чи ЕПП).

Довідково! Усі обов’язкові для заповнення  поля позначені зірочкою.

5. Прикріпити скановані копії документів (обов’язкові та ті, які вважаєте за необхідне для підтвердження свого права на певні доплати та пільги).У розділі “Основні документи для призначення пенсії” додати скан-копії паспортних сторінок тощо (в цьому розділі можна знайти список обов’язкових документів, які потрібно додати).

Розділ “Документи для розрахунку стажу” поповнюємо такими даними: скан-копії  диплома, свідоцтв про нароження дітей для зарахування до страхового стажу періодів догляду за дітьми, необхідних довідок тощо.

У розділі “Додаткові документи про заробітну плату” можна додати наявні довідки, а в розділі “Документи про підтвердження інвалідності” — відповідну довідку МСЕК.

У розділі “Для підтвердження особливого статусу” за потреби можна додати свідоцтво про шлюб у разі зміни прізвища жінки в трудовій книжці або документи, що засвідчують участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, право на пільги тощо.

6. Підписати анкету-заяву КЕП та надіслати її до органу Фонду.

Один із завершальних етапів — згода на обробку персональних даних і підтвердження обов’язку повідомляти відповідний орган, що призначив пенсію, про виникнення обставин, які можуть впливати на пенсійне забезпечення.

Далі необхідно натиснути кнопку “Сформувати заяву”. Якщо все зроблено правильно і ніяких повідомлень про зауваження немає — потрібно підписати заяву кваліфікованим електронним підписом і відправити до ПФУ.

7. За результатами опрацювання анкети-заяви та при досягненні пенсійного віку користувач отримає за допомогою СМС-інформування або засобами вебпорталу інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії.

Зверніть увагу! Скан-копії мають бути кольоровими; зробленими в хронологічному порядку; бути чіткими та відображати всі реквізити документа; розмір кожного файлу  не має перевищувати 1 Мб; файл має бути збережено у форматі JPG, JPEG, PDF; документи, що містять більше як одну сторінку, потрібно прикріпляти як один файл.

Шановні мешканці громади! Користуйтеся онлайн сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я

Фото без опису