Щодо Стратегії реформування системи шкільного харчування до 2027 року
іпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує
Щодо Стратегії реформування системи шкільного харчування до 2027 року
Наприкінці жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 990-р “Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках”.
У документі, зокрема, йдеться про чотири цілі реформи:
-
підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
-
відновлення та модернізація кухонь та їдалень й дотримання вимог системи безпечності НАССР;
-
розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти, включаючи впровадження нових норм харчування та меню;
-
формування культури здорового харчування в Україні.
Затверджена Стратегія має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників - від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.
Наразі в рамках реформи шкільного харчування Мінагрополітики розроблено спеціальні безкоштовні онлайн курси з практичного впровадження норм харчового законодавства у закладах освіти.
Курси призначені для:
-для керівників та засновників навчальних закладів;
-працівників, які відповідають за розробку та впровадження процедур на основі принципів системи НАССР у їдальнях шкіл та дитячих садків;
-персоналу, який обробляє, готує або подає їжу у їдальнях шкіл та дитячих садків, а також обробляє та готує їжу в інших установах для шкільних і дитячих їдалень;
-батьків, які цікавляться системою шкільного харчування.
Курси у вільному доступі для всіх бажаючих. Зареєструватися на них можна на платформі Рrometheus.
Під час навчання учасники отримають відповіді на такі питання:
-
які вимоги харчового законодавства до організації харчування в закладах освіти?
-
з якими нормативними актами в сфері безпечності харчових продуктів треба ознайомитися?
-
як раціонально розподілити обов’язки між усіма зацікавленими організаціями?
-
як уникнути непотрібних затрат коштів та часу?
-
як правильно організувати та вести документування?
-
програми-передумови (гігієнічні вимоги) – як впровадити і хто за що відповідає?
-
які особливості застосування принципів НАССР у закладах освіти?
На данний час відповідальны осіби , за розробку та впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи HACCР, навчальних закладів можуть ознайомитися з матеріалами вебінару «Особливості організації харчування в укриттях, розташованих у закладах освіти» проведеного у ZOOM 29 серпня 2024 року за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=8skXuHxksWk.
Ознайомитись з Розпорядженням № 990-р. можна за посилання: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-skhvalennia-stratehii-reformuvannia-systemy-shkilnoho-kharchuvannia-na-period-do-2027-roku-ta-t271023
Дніпровське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби в
Дніпропетровській області.