Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області розяснює:

Фото без опису

Що робити, якщо вкусив ґедзь та чим вони небезпечні

         ТОП найнебезпечніших комах наших широт очолює ґедзь. В Україні науковці  зафіксували 35 видів ґедзів (застаріла назва комахи – “сліпень”) . Ці комахи небезпечні тим, що переносять різні хвороби. Їхній укус може зумовити алергію або ускладнення. Активність цих комах прогнозують до кінця вересня, доки  температура повітря не зменшиться.

        Що відомо про цю комаху ?

       Сліпень, або ґедзь –найбільша двокрила комаха Центральної Європи, завдовжки до 2,5 см, візуально це велика муха, що має м’ясистий хоботок, усередині якого розташовані гострі й тверді ріжучі та колючі стилети. Серед зовнішніх особливостей можна виділити вусики, що стирчать уперед, і величезні очі зі смугами і плямами райдужних кольорів. За цими особливостями можна відрізнити дрібного ґедзя від звичайної мухи. На сьогодні у світовій фауні налічують близько 3500 видів ґедзів. У Дніпропетровській  області найбільш розповсюдженими видами являються : Tabanus bovinus, Tabanus autumnalis, Hybomitra ukrainica. Дошкуляють людям та тваринам вони переважно у сонячні та теплі дні, хоча є й поціновувачі прохолодної дощової днини. Ґедзі зараз особливо активні, бо це період зростання їх чисельності, котрий триватиме ще 4-8 тижнів. 

         Комахи мешкають переважно на галявинах, полях, водоймах та болотах. Самички намагаються напитись крові, аби відкласти яйця, задля цього чатують на своїх жертв. Особливо полюбляють водойми, адже саме тут розвивається їхнє потомство та й дорослі ґедзі потребують багато води для пиття й охолодження свого тіла, до того ж прибережні території є основними місцями випасу худоби, яка є головною жертвою цих комах. Присутність людини або худоби впливає на збільшення чисельності ґедзів, тому зонами концентрації цих комах стають місця скупчення людей або випасу домашньої худоби.

Тому першочергово знати про захист від ґедзів мають садівники, рибалки, фермери, мисливці, мандрівники і ті, хто любить проводити час на природі.

 

        Чим небезпечні укуси ґедзя?

        Укуси цих комах болючі, адже жало досить глибоко проникає у шкіру людини. При укусі  ґедзь вводє в рану антикоагулянти, щоб запобігти згортанню крові, позаяк для насичення ці членистоногі потребують її досить багато. Зокрема великі їх різновиди здатні випити до 30 мл крові за один укус.

        Після укусу ґедзя людина може відчувати біль упродовж двох годин. Також на місці ураження утворюється набряк та почервоніння. Часто приєднуються алергічні реакції, а нестерпний свербіж призводить до вторинного бактеріального інфікування рани та виникнення флегмон чи абсцесів. Окрім того, ґедзі є переносниками таких небезпечних хвороб як туляреміясибіркатрипаносомоз, а також збудників гельмінтозів. Ґедзі шкодять великій рогатій худобі, коням.

      Як вберегтись від укусів ґедзів?

       Для відвідування місць відпочинку обирайте максимально закритий одяг із цупкої тканини та подбайте про репеленти, які ефективно відлякують цих комах, щоб ніхто не заважав насолоджуватись яскравими теплими днями.

      Що робити якщо вкусив ґедзь?

      Найпершепотрібно промити та продезінфікувати уражене місце. До нього слід прикласти щось тепле, аби зруйнувати та зменшити токсичний вплив активних компонентів секрету цих комах, які надходять при укусі. Вже за хвилин 10 накласти холод, щоби зменшити біль та набряк. Не зайвим буде прийняти антигістамінний та знеболювальний засоби після консультації зі своїм сімейним лікарем. Якщо відразу не обробити укус належним чином, на повне загоєння рани може піти до двох тижнів.

      У людей, які мають алергію на отруту комах, можуть спостерігатися такі симптоми:

Набряк не тільки в місці укусу;

Шок;

Задишка;

Озноб;

Гарячка.

     Якщо ви помітили ці ознаки, слід негайно звернутися до лікаря. Якщо ви вже знаєте про наявність цієї алергії, ви повинні мати при собі необхідний набір першої допомоги. Якщо укус відбувся в області голови, можливі, навіть летальні випадки.

 

Після укусу ґедзів потрібно негайно звернутись до медзакладу, якщо:

одночасно вкусили декілька комах;

  • збільшився набряк, зокрема не лише в ураженому місці;

  • почалася лихоманка;

  • задишка;

  • зниження артеріального тиску;

  • є будь-яка алергія.

Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області