СЕЗОН КАВУНІВ У РОЗПАЛІ: ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ
Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує:
СЕЗОН КАВУНІВ У РОЗПАЛІ: ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ
Цю соковиту ягоду полюбляють багато людей, адже вона не лише смачна, але й корисна, навіть у світі визначений Всесвітній день кавуна, що відзначається 3 серпня. Та обирати смугасті потрібно обережно, щоб не отруїтися. Фахівці Дніпровського районного управління ГУ Держпродспоживслужби розповідають про корисні властивості кавунів та попереджають про небезпеку нітратів.
Корисні властивості кавуна
Ці баштанні приблизно на 90% складаються з води, тому вважаються продуктом, який запобігає зневодненню організму. Крім того, кавун містить антиоксиданти:
-
лікопен, каротиноїди, які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень «поганого» холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію;
-
холін потрібен мозку та нервовій системі для регулювання пам’яті, настрою, контролю м’язів, здоров’я клітин тощо);
-
та незамінну амінокислоту цитрулін, яка покращує стан судин і м’язів.
Не забувайте також, що кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. А ще в кавунах є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн та зеаксантин.
Крім того, ця ягода містить харчові волокна, що допомагають нормалізувати роботу кишечника, полегшують контроль цукру при діабеті, позитивно впливають на серцево-судинну систему.
Чи такі страшні нітрати, як їх малюють?
Зізнайтеся, слово «нітрати» у вас здебільшого асоціюється саме з кавунами. Та чи дійсно це так? Чи справді варто їсти менше цих ягід, побоюючись отруєння?
Пояснимо, що таке нітрати. Це – солі азотної кислоти, які природньо містяться в рослинах, потрапляючи з грунту. Нітрати необхідні нашому організму для утворення речовин, що відповідають за тонус та здоров’я кровоносних судин. У допустимих нормах нітрати безпечні. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги.
Нітрати додаються в грунт під час визрівання кавунів, й за дотримання агротехнології баштанний візьме рівно стільки, скільки йому потрібно для зростання, і до кінця дозрівання в ньому не буде нітратів – ягода виросте, живлячись ними. Але деякі несумлінні фермери додають неконтрольовану кількість добрив у грунт, що призводить до накопичення нітратів в ягоді. Також підвищений рівень нітратів може міститись в недозрілих кавунах. Ягоди можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика.
Хто у групі ризику отруєння нітратами?
Найбільш чутливі до дії нітратів та нітритів – діти до 6 місяців. Це зумовлено недосконалістю ферментних систем організму та біохімічних процесів, у зв’язку з чим зростає ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії - дуже рідкісної та небезпечної форми анемії. Отруєння нітратами у немовлят найчастіше трапляється з причини використання забрудненої нітратами води (наприклад, колодязної) під час приготування сумішей.
До зони ризику також потрапляють діти до 3-6 років та вагітні жінки. Чутливі до нітратів й особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, а також люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів.
Як підвищення дози нітратів впливає на організм:
-
спричиняє подразнення слизової оболонки травного тракту, викликаючи нудоту, блювання, біль у шлунку тощо;
-
знижує здатність гемоглобіну переносити кисень, призводячи до гіпоксії (кисневої недостатності);
-
сприяє розширенню судин і може істотно знизити тиск.
При довгостроковому вживанні:
-
підвищує ризик розвитку раку;
-
знижує в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитоподібної залози;
-
погіршує засвоєння вітаміну С, призводячи до гіповітамінозу;
-
стає причиною проблем під час вагітності у жінок, призводить до ускладнень з потенцією у чоловіків.
В яких випадках вживання кавунів може зашкодити?
Причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники. Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані в місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм. Тож дуже важливо ретельно помити ягоду під проточною водою перед споживанням й загалом не купувати її на стихійних ринках, біля трас. Розрізані кавуни зберігайте лише в холодильнику.
Якщо у людини гіперкаліємія (надлишок калію в крові), варто обережно вживати смугасту ягоду, адже це може призвести до аритмії чи спазмів м’язів.
У літрі кавунової м’якоті міститься приблизно 60 грамів цукру, тож, щоб уникнути значного глікемічного навантаження на організм, пам’ятайте про міру в розмірі порцій та поєднуйте споживання цієї ягоди з іншою багатою на клітковину їжею.
Вагітним жінкам не можна зловживати м’якоттю кавуна, адже це може призвести до надмірного навантаження на нирки. Людям із захворюваннями сечостатевої системи теж необхідно дозувати споживання цієї ягоди, особливо якщо ці хвороби ускладнені наявністю каменів у нирках, адже можна спровокувати їхнє відходження.
Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння:
-
У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів!
-
Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине ціну. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче.
-
У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
-
Аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами.
-
Перед споживанням баштанні обов’язково треба як слід помити під проточною теплою водою.
-
Коли їсте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
-
Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику! Краще купити менший плід і родиною з’їсти його за один день.
Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, є блювота та діарея, лихоманка, ломота в суглобах і судоми - Ви отруїлися. Все це може проявлятися вже через 2-3 години після того, як Ви з'їли неякісний кавун. Слід терміново викликати швидку допомогу.
Насолоджуйтесь смачними і корисними кавунами та динями, але будьте обачними при їх купівлі, щоб не зіпсувати собі здоров‘я та настрій.
Дніпровське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області