Дніпровськерайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області розяснює:

Фото без опису

Чи небезпечний для людини лігульоз?

Щорічно з підвищеннямтемпературиповітря на водоймах спостерігається зростання синьо-зелених водоростейщо знижує рівень кисню у воді та викликає мор риби. Але потрібно відрізняти задуху риби від інших небезпечних захворювань.

Багато рибалок при чищенні спійманої риби виявляли у неї в черевній порожнині довгих (до 120 см) плоских червів молочно-білого кольору. Це збудники лігульозу багатьох прісноводних риб - статевонезрілі форми стьожкових червів-ремінців. Статевозріліособинипаразитують в кишечнику рибоїднихптахів: чайок, поганок, бакланів, чапель. Це так званіостаточніїхгосподарі. Крім них у розвиткуремінцівберуть участь два проміжних господаря - циклопи і риби. Найбільшсприйнятлива до цьогозахворюваннятакариба, як лящ, тараня, краснопірка, карась, плітка, білий амур,товстолобик. короп і сазан. Хворієрибапереважно у 2-4-річному віці.

Лігульоз – ценадзвичайнопоширена хвороба короповихриб. Ця хвороба реєструється як у природних, так і у штучнихводоймах. Спалахи лігульозувідзначаються у весняно-літній час.Хворієрибапереважно у 2-4-річному віці.

Причиною цього захворювання є плероцеркоїди (личинки) цестод із родини Ligulidae. Паразитують личинки в черевнійпорожниніриби, спричиняючиатрофіювнутрішніхорганів, безпліддя, нерідкорозривчеревноїстінки і загибельриби.

Ураженарибаскупчується на мілководді, у прибережнійзоні, де їйлегшедобуватиїжу. Тримаєтьсятакариба у поверхневомушарі води. Плаває на боціабочеревцем догори, легко піддаєтьсявилову, прибивається до заростейабо очерету. У місцях, де скупчується хвора риба, з'являються чайки і поїдаютьїї.

Зараженірибивиснажені, черевце у них роздуте і тверде через скупченняпаразитів. Ціпаразити, здавлюючивнутрішніоргани, порушуютьїхфункції, внаслідокчогорізкогальмуютьсяобмінніпроцеси в організмі. Заражена рибаперестаєхарчуватися, відстає в розвитку та дужевиснажується.

Боротьба з лігульозом у природнихводоймах, озерах і водосховищахдосить складна. Однак, здійснюючипослідовно низку заходів, можнадосягатизначногозниженнязараженостіриб. З урахуваннямзаражуваностірізнихвидіврибслідзаселятиводоймирибою, що є меншсприйнятливою до цієїінвазії: сазаном, коропом, судаком, щукою. Потрібнопроводитипосиленийвилов верховод, уклея – риби, яка є найбільшвразливою до захворювання на лігульоз і стаєджереломмасовогозараженняптахів, щопоїдаютьрибу. Заборонено викидати у водоймивнутрішніорганирибипісляпатрання, а такожзагиблу, снулу і вибракуванурибу.

Лігула – безпечний для здоров’ялюдинигельмінт, оскільки є вузькоспецифічним, тобтоздатнийрозвиватисятільки в певномувиді господаря.Зараження на лігульоз не відбуваєтьсяані при споживанніінвазійноїриби, аніпід час купання у водоймах, у якихзареєстрованецезахворювання.

Рибалкам не вартобратитакурибу для споживання. Хоча вона є безпечною для здоров’ялюдини, але, враховуючиспецифікузбудника та йоголокалізацію, товарні, смакові та гастрономічні  якостітакоїрибибудутьзначнозіпсовані.М’ясохвороїрибидещовідрізняється за біохімічним складом відм’ясаздоровоїриби, вономеншпоживне і смачне.

У разівиявленнятакоїриби необхідно якнайшвидшезвернутися до компетентнихорганів з метою реагування (територіальніорганиекології, Держпродспоживслужби, Рибоохоронного патруля) та органівмісцевогосамоврядування.Для пришвидшенняідентифікаціїмісцязагибеліриби та оперативного реагування на повідомленняпрохання за можливостіінформаціютакожнадавати у виглядігеолокації на карті, з фото абовідеоматеріаламиорієнтовноїкількостізагиблоїриби

Наголошуємо, щореалізаціяживоїрибимаєпроводитисьвиключно з дотриманням ветеринарно-санітарнихвимог, а саме: кожнапартіярибиживоїмаєнадходити на ринки з товаро-транспортниминакладними та супровіднимиветеринарними документами, післячого проводиться її ветеринарно-санітарнаекспертиза в лабораторії на ринку та видаютьсяекспертнівисновки.

 

Дніпровськерайонне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби у

Дніпропетровській області.