Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області розяснює :

Фото без опису

Коліформнібактерії у питній воді, свердловинах та колодязях

Системигромадськоговодопостачанняповинніпостачатиспоживачамбезпечну та надійнупитну воду 24 години на добу, 365 днів на рік. Якщо вода забруднюється, споживачіможутьсерйознопостраждати.

Відповідно до діючогоcанітарного законодавства, підприємства громадськоговодопостачанняроблятьбагатокроків для забезпеченнябезпекипитної води. Одними з найважливішихкроків є знезараження та регулярнетестування(відомчий лабораторний контроль) нанаявністьбактерійцієїгрупи.

Що таке коліформні бактерії?

Коліформнібактерії — це велика групабактерій, якізнаходяться в дужевисокихконцентраціях у фекальнійречовинітеплокровних тварин. Деякімікроорганізмиможутьвикликатизахворювання у людей, але в більшостіцьогонемає. Якщовиявляютьсяякі-небудьколіформнібактерії в системіводопостачання, цечітковказує на те, що вода булазабрудненатваринною фекальною речовиною. Фекальнаречовинаможеміститиінші, набагатобільшнебезпечніорганізми. Так, бактерії, щовідтворюються в крові, класифікуються як індикаторнийорганізм. Наявністьабовідсутністьколіформнихбактерійсвідчить про наявністьабовідсутність у водібільшнебезпечнихречовин, щовикликаютьхвороби.

Коліформнібактеріїнайчастішезустрічаються в джерелахповерхневих вод, таких як озера, річки, ставки та струмки, а також в іншихводнихоб'єктах. Коліформнібактеріїзазвичайнадходять у джерелоповерхневої води, коли дощова вода змиваєвідходи тварин у воду. Випасвеликоїрогатоїхудобимаєбезпосередньоневеликі потоки, які є притоками до великих річок та озер. Інодіколіформнібактеріїутворюються на природнихводних шляхах, коли очисніспоруди для очищеннястічних вод не можутьналежним чином дезінфікуватистічні води перед їїскиданням.Коліформнібактеріїможутьпотрапляти у колодязну воду різними способами. Якщокришкасвердловинизнаходитьсянижчерівняповерхні, дощова вода можевимититвариннийфекальнийматеріал у свердловину. Якщокришкасвердловинитріснутаабоякщосвердловинабула неправильно побудована, забрудненіґрунтові води можутьнадходитизначнонижчерівняповерхні. Дужевисокірівніколіформнихбактерійможуть бути виявлені в свердловині, коли септична система буларозташованазанадтоблизько до свердловини.

Існує ряд кишковихбактерій, якіможутьбезпосередньовикликатизахворювання у людей. Е.Coli є гарним прикладом цього. Наявністьбактерій, щомістятьфекальнізабрудненняможесвідчити про наявністьінших, більшнебезпечнихорганізмів, таких як кишковіпаразити.

Тестування води на наявністьусіхможливихпатогенів є необхіднимпроцесом для власниківсвердловин та колодязів.

Існує три групиколіформнихбактерій. Кожен є показникомякостіпитної води і маєрізнийрівеньризику. Загальнаколіформнаінфекція є великескупченнярізнихвидівбактерій. Фекальніколіформнібактерії – цетипизагальнихкишковихпаличок, щоіснують у фекаліях. E.coli є їхньоюпідгрупою.

Коліформи у водізазвичайвказують на недавнєфекальнезабруднення. Цеозначає, що є більшийризикприсутностіпатогенів.

Коліформні бактерії в свердловині, колодязі, як туди потрапляють?

Коли коліформнібактеріїзмиваються у землю дощем, таненнямснігучизрошенням, можутьпотрапити у питну воду. коліформнібактерії в колодязіможуть бути з:

  • Пасовищаабостоків з відгодівельнихмайданчиків для худоби
  • Відходи диких чи домашніх тварин
  • Септичнісистеми, що погано обслуговуються

Коліформнібактерії у водіможуть бути якщо у вас:

  • Пошкоджене гирло свердловини (частинасвердловини, щознаходиться над землею), включаючиобсадну колону та/абокришкусвердловини.
  • Нова криниця не продезінфіковананалежним чином
  • Труби питної води, підключені до джерелнепитної води, таких як стічні води абосадові шланги.

Як дізнатися, чиварто вам перевіритиколодязьчисвердловину на коліформнібактерії?

Рекомендуєтьсящорічноперевірятисвердловину на наявністьколіформнихбактерій у воді. Бактеріїможутьз'являтисявипадковим чином, інколи ж і сезонно. Перевірте свою воду, якщо:

  • Смак, колірчи запах води раптовозмінюються.
  • Почастішалирозладшлунка, блювання, лихоманка чидіарея.
  • Вода мутнієпіслядощуабозатопленняпоблизу гирла колодязя.
  • Септична система абоскотарнязнаходиться в межах 30 метріввідвашогоколодязя, свердловини.

Що робити, якщо підтвердяться коліформні бактерії у питній воді?

Якщолабораторіяпідтвердитьїхнаявність, цевказує на недавнєфекальнезабруднення, яке можестановитибезпосереднійризик для здоров'я будь-кого, хтовикористовуєцеджерело. Ви повинні провести оцінкуджерелаводопостачання, щобзнайтицеслабкемісце, через яке вода заражається та усунутийого.

  • Поки проблема не буде усунута, використовуйтеіншеджерело води, наприклад бутильовану воду для пиття та приготуванняїжі, приготуваннядитячогохарчування, миття посуду, чищеннязубівабо будь-якихіншихцілей, за якихви можете проковтнути воду.
  • Якщови не можете використовуватиіншеджерело, ви можете довести воду до повногокипінняпротягом 10 хвилин, щобвбитикишковібактерії. Післякип'ятінняїїможнавикористовувати для пиття та приготуванняїжі.

Як очистити воду від коліформних бактерій?

Проблеми з колодязямичисвердловинами, у водіякихвиявленоколіформнібактерії, інодіможнавирішитищодопростихдій. Якщолабораторія дала позитивний результат, розгляньтетакі кроки, щобвирішити проблему.

Технічне обслуговування системи

Інодіпростетехнічнеобслуговуванняводопостачанняможеусунутиджерелобактеріальногозабруднення. Наприклад, ви можете захотітиподовжитизаглибленуобсадну трубу колодязя над землею і зробитиухилземлі у біквідобсадної труби, щобзапобігтипопаданнюповерхневих вод у свердловину. Крім того, переконайтеся, щоверхнячастина кожуха маєкільцеущільнювача на кришці, яка запобігаєпопаданню комах і поверхневих вод. Якщо у воді є коліформнібактерії, перевіртеправильністьфункціонуваннявашоїсептичноїсистеми і видалітьабовідведітьочевидні стоки відходівподалівідколодязяабосвердловини.

Шокове знезараження

У деякихвипадкахколіформнібактеріїможутьпотрапити в колодязьабосвердловину в результаті одноразового аботимчасовогозабруднення, наприклад, сильноїзливиабовстановлення нового занурювального насоса. Для дезінфекціїколодязяабосвердловиниможнавикористовуватинаприклад, високуконцентраціюдіоксиду хлору Dutrion. Повторно протестуйте воду протягом 10-14 днів і ще раз за кількамісяців. Якщонаступні тести негативні, цілкомімовірно, щовідбулосяодноразовезараження, яке успішновилікувано. Якщобактеріїповернулися, вам необхідно розглянути систему безперервноїдезінфекції, подібну до тієї, що описана нижче. Дослідженняпоказують, щоприблизно 15 відсотківколодязівізколіформнимибактеріямиможналікувати шляхом шокового знезараження. Це особливо вірно для джерел з низькимзараженнямколіформнихбактерій (менше 10 колоній на 100 мл).

Безперервна дезінфекція

Якщошоковезнезараження не допомоглоусунутиколіформнібактерії з вашогоджерелаводопостачання, вам необхідно подумати про покупку системидезінфекції, яка безперервноочищатиме всю воду, щонадходить до будинку. Зверніться до наших співробітників для підборусистеми.

Наші рекомендації

Ми рекомендуємощорічноперевірятиджерелонаявностібактерійгрупикишковоїпалички (тест включає E. coli). Якщо у воді не виявленоколіформнихбактерій, ви можете використовуватицю воду для пиття, приготуванняїжі, купання та іншихпов'язаних з водою дій. При виявленні у водікишковихбактерійз'ясуйтеджерелоїхпоходження та проведітьзнезараження.

 

Будьте здорові, бережіть себе і своїхрідних!

 

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області