ДНІПРОВСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ  ПОПЕРЕДЖАЄ! 

 

Обережно, це не квітка для селфі, а небезпечна рослина!

Фото без опису

 

 

                Останнім часом чимало говорять і пишуть про борщівник Сосновського. Борщівник росте майже на всій території України - у лугах, вздовж берегів річок та доріг, полів та лісосмуг, кладовищ тощо , на добре освітлених вологих ґрунтах.  Під час цвітіння борщівник нагадує кріп але висотою  до 4 метрів та має великі квіткові шапки та розлоге листя. Це привертає бажаючих, особливо дітей, зробити незвичайні фото-селфі з гігантськими парасолями квітів, не знаючи, що рослина дуже  отруйна. 

               Ще з 70-х років цю рослину почали використовувати на корм худобі, адже вона швидко нарощувала дуже потужну біомасу. Проте необдумане впровадження борщівника Сосновського в сільськогосподарське виробництво як нетрадиційної кормової культури призвело до неконтрольованого його поширення. Через зростання площ зайнятих борщівником, спостерігається витіснення ним місцевих видів трав’янистих рослин і навіть деяких порід дерев (особливо сосни та ялини). Насіння борщівника розноситься вітром і водою, а також будь-яким видом транспорту, людьми та тваринами (волосся, одяг, шерсть). Одна рослина борщівника Сосновського дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому вони можуть прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.

            Враховуючі ступінь небезпеки рослини для дітей, на території навчальних закладів, дитячих садочків рослина заборонена, про що є відповідні вимоги  визначені в п.3 р.ІІ Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти  та п.2 р.ІІ Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів. При виявлені борщівника на подвір’ї чи на громадській території (парк, сквер, біля спортивного чи дитячого майданчика) бур’ян знищують механічним методом (скошуванням або викопування коренів бур’янів). 

             Необхідно пам’ятати, що сік борщівника, потрапивши на шкіру людини, викликає серйозні опіки. Не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника Сосновського оголеними руками! Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним улітку.

          При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Наслідки таких уражень шкіри іноді зберігаються все життя. До того ж ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Висока активність борщівника на світлі пов’язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовинфуранокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Відтак під дією ультрафіолетових променів шкіра отримує опікипереважно це почервоніння або поява міхурців, тобто 1-а і 2-а стадії опіку шкіри. Відомо, що для таких фітотоксичних уражень шкіри властивий тривалий період загоєння ран – від місця до декількох. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні, розвиваються поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Найбільша кількість постраждалих фіксується саме у літні місяці, адже саме в період спеки найбільш ймовірним є контакт шкірних покривів людини із отруйною рослиною. Часто потерпілі не розуміють, що одержали саме опік. До лікаря звертаються лише згодом, тому що на ранніх стадіях опік не завдає серйозного клопоту. Клінічні ознаки проявляються лише згодом, через кілька годин чи навіть діб. Ознаками ураження шкірного епітелію борщівником є почервоніння, локальний набряк, пекучий біль; у важких випадкахпухирі з прозорою рідиною. Площа опіків може сягати 15-40% тіла. Загалом лікування триває 5-10 днів, але якщо люди зволікають і не звертаються вчасно за медичною допомогою, то розтягується до трьох тижнів. Іноді проводяться навіть оперативні втручання.

        Отже, що робити, якщо на шкіру потрапив сік борщівника:

  • ретельно помити ділянку шкіри, що контактувала з рослиною з милом, після чого можна нанести на уражену ділянку засіб від опіків "Пантенол".

  • слід прикривати ділянку, яка контактувала з рослиною, від сонця впродовж двох діб;

  • якщо шкіра не пошкодженананесіть сонцезахисний крем, навіть при неінтенсивному сонці;

  • при виникненні ознак алергічної реакції лікарі призначають антигістамінні препарати;

  • при сильному болю уражених ділянок також призначають місцеві знеболюючі;

  • опіки лікують залежно від стадії, глибини ураження та поширення рани – після консультації лікаря вдома або, за потреби, в умовах лікувального стаціонару.

           Оскільки борщівник Сосновського є небезпечним видом, просимо  власників та користувачів земельних ділянок вжити заходи, спрямовані на запобігання поширенню осередків борщівника Сосновського на території громади.

          Варто проводити систематичне скошування борщівника, зрізування коренів на глибині 10-15 сантиметрів. Найефективніший засіб боротьбихімічний. При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії, а саме - препаратами гліфосатної групи, наприклад, раундапом.

         Якщо ж ви знищуєте борщівник, пам’ятайте, що потрібно одягнути одяг, який буде максимально закритий, закритого типу взуття, а також рекомендуємо користуватися захисними окулярами та маскою для обличчя. У разі прямого контакту зі шкірою та виникнення опіків негайно звертайтеся до лікаря.

     

      Бережіть себе, ваших дітей та близьких. Будьте здорові!

 

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області