Повідомлення КП “Струмок” про підвищення тарифів з централізованого водопостачання на 2024 рік

25.10.2023

КП “Струмок” 25.10.2023 повідомило Новопокровську селищну раду про намір збільшити тариф на централізоване водопостачання.

На зміну вартості окремих складових структури тарифів на централізоване водопостачання впливають чинники, які не залежать від підприємства, а саме: збільшення мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, податків, зборів, платежів, підвищення ціни на електроенергію, паливно-енергетичні ресурси.

Приведення тарифів на централізоване водопостачання до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивним та необхідним заходом для належного функціонування підприємств, що забезпечують споживачів питною водою.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 3 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» одним із принципів, на яких ґрунтується державна політика у сфері житлово-комунальних послуг, є забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють, виконують та/або надають житлово-комунальні послуги, на умовах самофінансування, досягнення рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво таких послуг.

Згідно з частинами другою та четвертою статті 10 Закону «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» тарифи на комунальні послуги суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих планованих витрат на їх виробництво з урахуванням планованого прибутку

Розрахунок тарифів був здійснений відповідно до Постанови КМ України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», які будуть покривати економічно обґрунтовані витрати в собівартості цих послуг.

Основними чинниками, що вплинули на ріст фактичної собівартості послуг централізованого водопостачання є:

  • Збільшення мінімальної заробітної плати на 11,7% (відповідно до Закону України «Про державний бюджет на 2024 рік» з 1 квітня 2024 року розмір мінімальної заробітної плати становитиме 8000 грн, збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який діє на державному рівні (з 01.01.2024 – 2920 гривень).
  • Збільшення вартості електроенергії на 103%
  • Значне збільшення вартості матеріалів, призначених для виконання ремонтних робіт

Розрахунковий тариф становить:

  • на централізоване водопостачання – 50,00 грн. за 1 м. куб.
  • для інших споживачі та установ і організацій різних форм власності – 100,00 грн. за 1 м.куб

Свої пропозиції та зауваження щодо тарифоутворення просимо надавати з 10.11.2023 по 25.12.2022 до Новопокровської селищної ради або КП ”Струмок”.