Фото без опису

Фото без опису ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ПОРУШЕНЬ ЗОРУ У ШКОЛЯРІВ

         Порушення зору у дітей – поширена проблема в усьому світі. Навчальний процес – це велике навантаження на організм дитини, особливо в сучасних умовах, пов’язаних з дистанційним  навчанням, тому разом з атестатом зрілості учень часто отримує купу «шкільних хвороб», отриманих з «вини» освітніх перевантажень, порушень умов навчання, режиму харчування і стресу.

         Одним з початкових завдань батьків є проведення профілактики порушення зору у дітей. Така профілактика повинна проводитися у вигляді виконання комплексу спеціальних вправ для очей, а також у вигляді досить простих щоденних правил, які повинні дотримуватися як діти, так і дорослі.

         Дуже важливо, щоб батьки знали, що порушення зору у дитини може відбуватися через спадковості, при надмірному навантаженні на очі, при поганому освітленні під час роботи, після тривалого перебування за телевізором, комп’ютером, планшетом,  або іншим гаджетом.  Негативний вплив комп’ютера на зір школярів полягає в тому, що м’язи очей, ще не зміцніли і дуже втомлюються від довгого напруження. Якщо це відбувається регулярно, то зір починає стрімко падати. Однак цього можна уникнути, ввівши обмеження на комп’ютер та телевізор, чергуючи напружену роботу очей (виконання домашніх завдань, читання) з відпочинком.

        Слідкуйте, щоб дитина не проводила безперервно за комп’ютером більше 30 хвилин, щоб відстань між очима і екраном монітора була максимальною. Не дозволяйте дитині постійно перебувати перед телевізором. Під час читання або письмових вправ змушуйте дитину робити перерви. Важливим є правильна організація робочого місця. Книги та зошити повинні знаходитися не ближче ніж в 30 см від очей. 

       Не менш важливою для профілактики проблем із зором є спеціальна гімнастика для очей. Ви можете, граючись з дитиною, тренувати  м’язи очей за допомогою простих вправ:

Приклади вправ для очей, рекомендовані для школярів (кожну з вправ виконувати спочатку по 2-3 рази, пізніше, коли дитина їх вивчить – по 5-7 разів):

  • «Жмурки». Міцно-міцно замруж очі на 5 секунд, а потім відкрий їх.
  • «Метелик». Поморгай очами, як махає крилами метелик – швидко та легко.
  • «Світлофор». По черзі закривай то ліве, то праве око, як блимає залізничний світлофор.
  • «Вгору-вниз». Подивися спочатку вгору, потім вниз, не нахиляючи голови.·
  • «Годинник». Нехай очі дивляться то вправо, то вліво, як годинник: «тік-так». Повтори цю вправу 20 разів.·
  • «Хрестики-нолики». Намалюй очима велике коло за годинниковою стрілкою, а потім – проти. Тепер намалюй хрестик: спочатку подивися вправо вгору, потім вліво вниз, а потім навпаки, провівши поглядом дві умовні лінії навхрест.·
  • «Баньки». Не моргай очами якомога довше. Коли моргнеш, закрий очі та розслабся, уявивши, що ти спиш.·
  • «Масаж». Закрий повіки і акуратно помасуй очі пальчиками.·
  • «Далеко-близько». Сфокусуй погляд спочатку на предмет, який знаходиться в протилежному кінці кімнати (шафа, класна дошка і т.п.) і дивись на нього протягом 10 секунд. Потім повільно переведи погляд на ближній предмет (наприклад, на свій палець) і також дивись на нього 10 секунд.·
  • «Фокус». Дивись, не відриваючи погляду, на рухомий предмет (свою руку). При цьому рука повинна бути видна чітко, а всі інші предмети вдалині – розмито. Потім сфокусуй погляд, навпаки, на предметах заднього плану.

Такі вправи варто робити регулярно протягом дня.

           Щоб зберегти природну гостроту зору треба дотримуватися правильного раціону харчування. Продукти, що покращують зір, містять масу корисних з’єднань, зокрема, вітаміни А, С, В2 та інші,  які захистять очі від дії шкідливих чинників. Це: чорниця, чорна смородина, гарбуз, чорний шоколад, морква, кисломолочний сир, жирна риба, шпинат, щавель, цитрусові, капуста, яєчний жовток і вершкове масло, печінка, кукурудза та інші.

           Важливо регулярно приходити на огляд до офтальмолога. Завжди звертайте увагу на зміни в поведінці дитини. Вас має насторожити, якщо дитина стала часто примружуватися, сильно нахилятися над книгою, сутулиться або скаржитися на головні болі або запаморочення. У  разі первинних ознак порушень зору, при скаргах дитини на «сухість», «сльозоточивість», «біль» в очах терміново потрібно якнайшвидше відвідати офтальмолога. Це може врятувати зір дитини та допоможе зробити своєчасні заходи і пройти курс лікування очей дитини

Також потрібно дотримуватись обов’язкових правил, безпосередньо пов’язаних  з роботою на ПК. для уникнення в майбутньому можливих проблем з нашим (без перебільшення) дорогоцінним зором:

  • Вибрати хороший сучасний монітор (якщо звичайно така можливість є).
  • Дотримуватись безпечної відстані від монітора 50-70 см., з розміщенням його під прямим кутом по відношенню до ока.
  • Кожні 30 хвилин необхідно влаштовувати перерви на 15 хвилин, під час яких дивитися вдалину (більше 3-х метрів) або часто переводити погляд з одного предмету на інший. Не бажано розташовувати робоче місце в кутку. Ідеально, коли робоче місце людини, яка працює за комп’ютером, розташоване біля вікна, оскільки очі в любий момент можуть відпочити при погляді у вікно.
  • Необхідно регулярно і тривало провітрювати кімнату, де працює ПК.

Дорогі батьки! Приділяйте більше уваги своїй дитині! А при виникненні скарг - не відкладайте свій візит з дитиною до лікаря. Ваша небайдужість і є запорукою її здоров’я!

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в

Дніпропетровській області.