Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує
Знову БОТУЛІЗМ!
Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує, що 26.11.2023 року в м. Дніпро (Самарський район) зареєстровано випадок ботулізму. Причиною отруєння стало вживання в’яленої риби (тарань) придбаної на стихійному ринку на Привокзальній площі м. Дніпро. Порівнюючи з минулим роком, цьогоріч тенденції негативні. На початку червня 2023 року в Дніпропетровській області було зареєстровано 2 випадки ботулізму, із них 1 випадок захворювання в Дніпровському районі. Одна людина померла. Причиною отруєнь також стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування.
Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксини внаслідок забруднення її та розмноження збудника Clostridium botulinum. Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. Причиною ботулізму найчастіше стають консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м'якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникає умов для утворення ботулотоксину. Якщо ж скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації. В умовах звичайної зовнішнього середовища, ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах – на протязі багатьох років. Спори бактерій надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів, так як можуть витримувати п’ятигодинне кип’ятіння і гинуть лише через 30 хвилин при температурі 120 градусів. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально, навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Звертаємо Вашу увагу, що спори збудника з грунту і забрудненої води проникають на плодоовочеві, м'ясні, рибні та інші харчові продукти і корма для тварин, тому провідним напрямом профілактики є запобігання контамінації їжі спорами, недопущення токсиноутворення в харчових продуктах, руйнування токсинів у продуктах, призначених для безпосереднього споживання. А це означає, що особливу увагу необхідно звертати на обробку сировини, додержання температурних режимів виготовлення харчових продуктів та рецептур (належний вміст солі, цукру, вологи, консервантів тощо), умов та термінів зберігання харчових продуктів.
При виготовленні консервів в домашніх умовах рекомендуємо обмежуватися консервуванням невеликих об'ємів лише тих продуктів, які перед споживанням можна піддавати ретельному тепловому обробленню та в яких можна досягти надійної концентрації солі, харчових кислот, цукру чи інших консервантів.
З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах:
• м’ясні і рибні консерви в герметично закупорених банках;
• консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
• не купувати у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві консерви герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Симптоми ботулізму: порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети, перед очима з'являється «сітка», «імла», двоїння в очах; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги ватяні»); запаморочення; ураження м’язів шиї та кінцівок (порушення ковтання «клубок у горлі»), можливі короткочасні ознаки ураження травної системи (сильно виражена сухість у роті; нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).
Інкубаційний період при харчовому ботулізмі може бути від 8 годин до 10 діб. Клінічні прояви захворювання можуть суттєво відрізнятися, що в значній мірі обумовлено дозою і типом ботулотоксину. Чим важче протікає захворювання, то коротший інкубаційний період. Найтяжчими ускладненнями, що приводять до смерті хворого, є зупинка дихання і серця. Самолікування категорично забороняється! Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати. Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!
Дніпровське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Дніпропетровській області