Фото без опису

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє, що  у зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та місті Києві від 30.10.2023 № 002330 п.м./23 від трупа свині, виявленого у м. Біла Церква Білоцерківської міської територіальної громади Білоцерківського району, при молекулярно-генетичних дослідженнях виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней (далі АЧС).

           З метою недопущення розповсюдження АЧС наголошуємо, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації,  щодо АЧС в Україні, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. Неналежне виконання заходів біобезпеки, в тому числі згодовування свиням кормів та харчових відходів із закладів громадського харчування без термічної обробки створює загрозу занесення вірусу АЧС у господарство та його розповсюдження на інші.

Зважаючи на значні економічні збитки, що наносить африканська чума свиней та пов’язану з цим соціально-економічну напругу, тільки відповідальне ставлення власників тварин до заходів біобезпеки може убезпечити від небажаних наслідків.

З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності  необхідно :

1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.

2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.

3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.

5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.

6. Постійно вести боротьбу з гризунами.

7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.

9. Забій тварин проводити лише після проведення передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.

10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.

12. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».

13. Не переробляти трупи свиней та/або туші вимушено забитих свиней.

14. Не використовувати харчові відходи без термічної обробки для годівлі тварин.

15. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

16. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

 

        Пам'ятайте!!! При підозрі захворювання, незвичній поведінці чи у випадку масової загибелі свиней необхідно терміново сповістити ветеринарного лікаря обслуговуючого Вашу територію та Дніпровське районне управляння ГУ Держпродспоживслужби !

Контакти при будь-якій підозрі:

Солонянська дільниця ветеринарної медицини смт Солоне, вул. Тереньєва, 7, Дніпровське районне управляння ГУ Держпродспоживслужби - електронна пошта 20@dp.dpss.gov.ua.

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області