Фото без опису

В Україні підскочила кількість випадків зараження інфекцією, яку переносять щури: симптоми та наслідки

        В українців частіше діагностують лептоспіроз. За данними МОЗ впродовж 2023 року 141 людина в країні мала це інфекційне захворювання, що у 1,6 раза більше за подібний період минулого року. Зафіксовано 7 летальні випадки у  Львівській,  Чернігівській області на Закарпатті. За даними епідеміологічних розслідувань, зараження лептоспірозом відбулося:

  • при контакті пошкоджених ділянок шкіри з інфікованими об’єктами, поверхнями – 57%  випадків;
  • у воді (купання в водоймах, рибальство) – 38%  випадків;
  • при споживанні інфікованих продуктів харчування – 5%  випадок.

            Лептоспіроз – це бактеріальне захворювання, яке через біологічні рідини інфікованих тварин передається до людини. Носіями лептоспірозу є мишовидні гризуни, дикі та сільськогосподарські тварини. У тварин спостерігаються різні варіанти перебігу хвороби. Найчастіше — стерта форма та носійство. У зовнішнє середовище збудник недуги потрапляє разом із сечею.  Бактерії-збудники можуть потрапляти у водойми або ґрунт і жити там до кількох місяців. Щороку хвороба вражає приблизно 1,7 мільйона людей у світі, понад 120 тисяч людей від цієї інфекції помирають.

         Симптоми лептоспірозу

Від зараження до перших симптомів минає від двох днів до чотирьох тижнів.

Хвороба зазвичай починається з різкого підняття температури тіла до 38-40 градусів , тому її часто плутають з ГРВІ, грипом та COVID-19. Тож інфекцію можна впізнати за наступними симптомами:

головний біль та біль у м’язах , блювання та діарея, озноб, жовтяниця, почервоніння очей,

висипання. Без лікування хвороба може призвести до ураження нирок, печінки, мозкових оболонок і навіть смерті. Зазначимо, що від людини до людини лептоспіроз не передається, тож епідемії захворювання не спричиняє, але доволі високий ризик одночасного зараження в тих, хто живе поряд і , відповідно, міг з’їсти ті ж заражені продукти, випити ту ж воду, тощо.

          Аби вберегти себе та близьких, варто пам'ятати, що:

  • найчастіше лептоспірозом заражаються у закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Тому слід відповідально ставитися до вибору місця відпочинку та купатись у спеціально відведених місцях;
  • при виявленні на шкірі та слизових оболонках ран, подряпин, місць запалень, не можна купатися у водоймищах чи річках та ходити босоніж у заболочених місцевостях;
  • фрукти та овочі потрібно ретельно мити, обдавати окропом і не вживати, якщо вони мають ознаки пошкодження тваринами
  • при зберіганні фруктів та овочів у коморах чи підвалах всі продукти, морква, капуста, повинні термічно оброблятися, так як сеча гризунів потрапляє на овочі, які термічно потім не обробляються при виготовлені наприклад салатів.
  • під час риболовлі, не заходити у воду без чобіт
  • важливо захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів;
  • варто регулярно мити руки, використовувати спецодяг, гумові чоботи, рукавички під час догляду за худобою;
  • потрібно мити руки з милом перед вживанням або приготуванням їжі;
  • проводити регулярне знищення гризунів варто у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби, використовуючи капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини.

         Обов’язкова вакцинація потрібна:

  • особам, які працюють на тваринницьких підприємствах, що розташовані на небезпечних по лептоспірозові територіях;
  • особам, які займаються забоєм хворої худоби та переробкою туш хворих тварин;
  • особам, які працюють з живими культурами лептоспірозу;
  • особам, які займаються відловлюванням та утриманням безпритульних тварин.

Фахівці Дніпровського районного управління Держпродспоживслужби закликають, якщо у вас є симптоми захворювання, найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря, оскільки у хворого кожен втрачений день збільшує ризик розвитку ускладнень.

        Важливий момент у лікуванні та профілактиці лептоспірозу – це обов’язкова госпіталізація, що пояснюється високим ризиком розвитку ускладнень та рецидивів хвороби, а також необхідністю динамічного клініко-лабораторного обстеження хворого. Пацієнтам, яких виписали із стаціонару, показане диспансерне спостереження впродовж півроку в інфекціоніста за участі невропатолога, окуліста та нефролога.

              Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

 

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області