Фото без описуДніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попереджає:

В Україну ввезли небезпечну зелену каву із пестицидами

 

До уваги операторів ринку, що здійснюють обіг харчових продуктів та споживачів:
До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF 2023.6874), стосовно виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу), що експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg) до України (отримувач: ТОВ «Кофітон», вул. Ломоносова 75 а, м. Київ, 03189).

       Попереджаємо мешканців громади, суб’єктів господарювання щодо можливості обігу та реалізації вищезазначеної продукції на території району. Суб’єкти господарювання, які закупили вищезазначену  продукцію, для реалізації на своїх потужностях повинні терміново зняти продукцію з реалізації , та у термін не більше двох робочих днів,  письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.  

      Для недопущення завдання шкоди життю та здоров’ю споживачів через використання та розповсюдження невідповідної продукції наголошуємо на необхідність ретельної перевірки відповідності продукції,  супровідної документації,  яка надається постачальниками.

      Наголошуємо, що кожен покупець має право вимагати від  продавців, надання документації, яка підтверджує якість та безпеку продукції.

Довідково:

Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) - це інструмент для обміну інформацією, який допомагає країнам ЄС діяти швидше та скоординовано у відповідь на загрозу здоров'я, спричинену харчовою продукцією або кормом. Мережа RASFF об’єднує контролюючі органи в сфері безпечності харчової продукції країн ЄС та таких країн як Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія, які відповідають за безпечність харчових продуктів та кормів.

У разі загрози:

• Член мережі передає Європейській Комісії інформацію про харчовий продукт чи корм, які несуть пряму чи опосередковану загрозу людині.

• Комісія відразу передає таку інформацію всім членам мережі.

• Комісія публікує щотижневий огляд таких повідомлень

Повідомлення можна переглядати онлайн на порталі RASFF: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search?event=notificationsList

 

Відповідно до Державних санітарних правил та норм
ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 в органічній зеленій каві не повинно бути залишків хлорпірифосу, який є діючою речовиною окремих видів пестицидів.

При виявлені в торговій мережі, закладах громадського харчування  органічної зеленої кави (походженням з Гондурасу), що експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg),  просимо інформувати Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за адресою: вул. Тереньєва, 7 , смт Солоне , електронна пошта 20@dp.dpss.gov.ua.

.

 

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області