Шановні батьки та учні громади!

Дніпровське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області повідомляє, у другій половині вересня  2023 року розпочнеться проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території району.

 

     Фото без опису  Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, для тварин та людей.

               Щороку від сказу гинуть тисячі тварин. На жаль, хворіють та помирають люди. На протязі літа , фахівці управління проводили вакцинацію  свійських тварин. Ми дуже вдячні всім, хто привів своїх чотирилапих друзів на пункти  проведення щеплень та допоміг захистити  їх від небезпечної хвороби. Але  нажаль небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати і піддати звичайним щепленням.

               Раніше,  протягом 2018-2021 років на території Дніпровського (Солонянського) району розповсюдження приманок з вакциною здійснювали з використанням літаків, обладнаних GPS-навігатором. Завдяки таким заходам кількість випадків сказу  серед тварин вдалося зменшити. Однак з початку введення в Україні военного стану польоти під забороною.

                Пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин проти сказу,  буде проведено робочими групами, шляхом ручного розкладання принад з вакциною. Місця розкладання приманок розташовані  за межами населених пунктів, на території лісових та сільськогосподарських угідь, навколо водоймищ, вздовж автошляхів. Тривалість проведення пероральної імунізації залежатиме від погодних умов, до охоплення всієї території колишнього Солонянського району.

                Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку (3 см на 5 см), із запахом м’ясокісткового борошна, що приваблює тварин. Всередині брикетів знаходиться вакцина

 Звертаємось до Вас з проханням. якщо ви побачили принаду не руйнуйте її, не беріть  в руки, не переносити з місця на місце, тим більше додому. Не потрібно  грались нею, а тим більше не пробували її розламати. Залиште приманку привабливою для тварин, бо якщо дика тварина відчує запах людини на приманці, то вона її не їстиме.       

      Заздалегідь дякуємо за розуміння!

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області