«Заборона на вилов риби скасовано!

МОЖЛИВИЙ МОР РИБИ через аномальну спеку!»

Фото без опису

Дніпровське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує, що  відповідно п.2 Протоколу  позачергового засідання № 45  Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 07.08.2023  скасовано заборону на вилов риби та водних біоресурсів.

Відтак, з 07 серпня дозволено промисловий, спортивний, любительський і підводний вилов риби та інших живих біоресурсів на водних об’єктах Дніпропетровської області.

Фахівці Держпродспоживслужби також застерігають , що узв’язку з суттєвим підвищенням температури на території області та настанням періоду цвітіння синьо – зелених водоростей  можливий мор риби.

В серпні місяці при підвищеній температурі повітря іде інтенсивний розвиток водоростей у товщі води, у результаті чого вона приймає різне забарвлення. При цьому колір води може варіювати від синьо – зеленого до червоно – бурого (в залежності від забарвлення організмів, що викликають «цвітіння», та їх кількості).  Поки водорості живуть, вони приносять певну користь: видаляють шкідливі домішки, збагачують воду киснем. При значному збільшенні біомаси водоростей, починає проявлятися біологічне забруднення, у результаті чого значно погіршується якість води, зокрема, змінюється її кольорова гама, рН, в’язкість, знижується прозорість, вода набуває неприємного запаху. Під час гниття водоростей кисню витрачається більше, ніж виділяється, риба та її кормові організми отруюються. Найчастіше такі явища спостерігаються вночі або в передсвітанкові години, коли кисень витрачається для дихання водяними тваринами, бактеріями та водоростями, а виділяєтьсяйого мало.

Наприклад для нормальної життєдіяльності коропа потрібно, щоб на один літр води припадало 3 – 8 см.куб. кисню води. При його концентрації 2 см.куб. в літрі води риба поводиться неспокійно, випливає на поверхню і ковтає повітря; при концентрації 0,5 см. куб. короп швидко гине від задухи. Від нестачі кисню риби виснажуються, а потім гинуть. Інколи це явище стає масовим. Тоді говорять про так звану задуху – масову загибель риби. Задухам сприяє тривала штильова погода, коли водяні шари вертикально не переміщуються, а кисень, зосереджений у придонних шарах, забирається відмираючими рештками рослин і тварин.

    Звертаємося до усіх суб’єкітв господарювання проводити необхідні заходи, щоб не допустити мору риби. Власникам рибоводоймищ у літній період  необхідно проводити періодично заміри кисню. Для визначення вмісту кисню у воді необхідно набративоду  в посуд скляний місткістю не менше 0,5 літра. Закривати посуд необхідно під водою, щоб не було доступу кисню повітря до набраної води. Набрану воду необхідно доставити в лабораторію ветеринарної медицини  в добовийт ермін, для визначення вмісту кисню в воді. Щоб  зменшити кількість задух, необхідно проводити аерацію  (насичення) води киснем повітря та зменшити ріст і розвиток синьо – зелених водоростей.

Нагадуємо рибалкам, що мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у тому числі сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!

 

 

Дніпровськерайонне управління

 Головного управління Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській  області