Фото без опису

      

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує:

І знову отруєння грибами. Говорушка.

Говорушка беловатая (Clitocybe rivulosa) (800px x 599px)

 

 

Фахівці Держпродспоживслужби неодноразово попереджували про небезпеку вживання дикорослих грибів, але статистика отруєннями грибами  продовжує зростати.

             Відповідно до екстреного повідомлення ВСП «Дніпровський районний відділ» ДУ "Дніпропетровський обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" 02.07.2023 зафіксовано випадок отруєння дикорослими грибами  61-річної мешканки  Дніпра.  Жінка  вживали смажені гриби говорушки, які назбирала у лісосмузі біля с.Таромське. Перші ознаки отруєння  появилися о 09 -.00 годині  29.06.2023, але за медичною допомогою звернулася тільки  02.07.2023 о 14-00, тобто на 4 добу. Несвоєчасне звернення за медичною допомогою  привело до вкрай тяжкого стану потерпілої. На теперішній час лікарі  відділення лікування тяжких отруєнь КНП «МКЛ № 4» ДМР  борються за її життя.

              Отруєння грибами в Україні здебільшого обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів. Слід зауважити, не всі грибники з великим досвідом можуть відрізнити отрутні говорушки від їстівних. Ці гриби відносяться до сімейства рядовкових, яке включає як отруйні, так і відносно безпечні екземпляри. Зрозуміти, де отруйний примірник, а де їстівний дуже складно. Між ними всього лише незначні відмінності. Причому приємний запах часто має говорушка воскова, яка дуже отруйна. Колір змінюється по мірі старіння гриба, а от молоді говорушки практично не розрізнити, всі вони мають білий або сірий колір. Тому такі гриби не рекомендується зрізати не тільки початківцям, але й досвідченим грибникам, враховуючи, що смакові якості у таких грибів не дуже хороші. Отруєння говорушками призводить до важкого стану, якщо не надати вчасно медичну допомогу, то це може призвести до летального результату. Смерть здебільшого настає через зупинку дихання та спазм м’язів бронхів.

               Хочемо зазначити, що із 2 тисяч видів дикорослих грибів які ростуть в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Смертельно отруйні види, тобто здатні викликати отруєння з летальним результатом навіть при невеликій кількості з’їдених грибів це є:

бліда поганка, весняна поганка, іноцибе Патуйяра, Галерин облямована, говорушка білувата, парасолька гребінчаста, парасолька м’ясисто-червонувата, парасолька шорстка, парасолька щитовидна, лепіота каштанова, лепіота коричнево-червона, мухомор смердючий, павутинник гірський, павутинник найкрасивіший, рід лопастнік, ентолома отруйна, ентолома протиснута.

               Симптоми отруєння небезпечними грибами є надзвичайно різноманітними і різняться в залежності від спрямованості дії токсинів, які в них містяться. Одні вражають травний тракт, інші впливають на функцію головного мозку і центральної нервової системи. Треті зачіпають печінку, нирки, головний мозок – це токсини плазмо-токсичного впливу. Дуже часто в одному отруйному грибі поєднуються кілька різновидів токсинів.

            Симптоматика отруєння небезпечними грибами залежить від того токсину який проник в організм разом з м'якоттю грибів :
- аманітин  (α-аманітин, β-аманітин, γ-аманітин та ε-аманітин) – вже через 6 годин викликає гастроентерит, а протягом 48-72 годин розвивається печінкова і ниркова недостатність;
-
 гіромітрин – протягом першої доби виробляється гемолітична дія, розвивається підвищення вмісту гемоглобіну в крові, жовтяниця, блювота, діарея і сильна сонливість, у важких випадках виникають судоми, настає кома і смерть;
- мускарин – протягом 1 години викликає підвищене слиновиділення, звуження зіниці, брадикардію, діарею.
Часто спостерігаються симптоми, що свідчать про ураження центральної нервової системи. Людина стає агресивною і неадекватною, не може зрозуміти, де вона зараз знаходиться;
-
 мусцімол   – протягом 2 годин провокує розширення зіниці, тахікардію, гіперпірексію, марення;
-
 ореланін – протягом 1-3 тижнів може тривати нудота, блювота і розвиватися ниркова недостатність;
- псилоцибін і
 псилоцин – галюциногени і психотропні речовини, що порушують діяльність кори головного мозку;
-
 фалоїдин – через 6-12 годин, а часом і через 30 проявляються симптоми інтоксикації і харчового отруєння, що ведуть до печінкової недостатності  і летального результату.
               
Надзвичайно насторожує те, що постійно серед отруєних грибами є діти, навіть раннього віку. Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
   
             Щоб не отруїтися дикорослими грибами дотримуйтесь наступних правил:
1. Найкраще відмовтеся від їх споживання, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
3. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
4. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
5. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
6. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
7. Не вживайте сирих грибів.
8. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох замін води) протягом 30 хвилин.
9. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше як добу.

             Також хотілося б зазначити, що не потрібно застосовувати „домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
 
           Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) чи будь яка інша симптоматика негайно викликайте "швидку допомогу". Навіть при полегшенні стану обов'язково необхідно звернутися до лікувальної установи.

             Залишків грибів викидати не слід. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм, а відповідно визначити правильне лікування.
   
          

  Спеціалісти Держпродспоживслужби радять уникати споживання дикорослих грибів та споживати лише печериці та гливи, які вирощені в тепличних умовах і мають результати лабораторних досліджень щодо якості та безпечності.

   Бережіть себе та своє здоров'я !

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області