Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє

Пам’ятка - попередження щодо отруєння грибами

   

В Україні щороку реєструються випадки  отруєння дикорослими грибами, нажаль  з летальними випадками. Лише за останні 5 років від вживання дикорослих грибів постраждало 78 мешканців Дніпропетровської області, померли  11 осіб, у тому числі 1 дитина віком 7 років.

 Г Р И Б И    - це цінний харчовий продукт.

Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут.

У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

- збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;

- не збирати гриби, навіть свідомо їстівні, у парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних магістралей  і залізниць, в лісосмугах  біля полів з вирощування сільгоспкультур;

- не збирати і не вживати гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть на забруднених територіях. Під час посухи гриби краще не брати взагалі;

- не залучати до збору грибів дітей і ніколи не дозволяти їм пробувати їх на смак;

- не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;

- не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, а також в місцях стихійної торгівлі або просто з рук;

- не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;

- варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.

         У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, у залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.

        Перша допомога при отруєнні грибами:

        Викличте "Швидку медичну допомогу" за номером телефону «103». Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля, коли промивні води стануть чистими.

        Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

        З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби.

        Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

        При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!

Забороняється:

       Категорично заборонено вживати алкоголь, оцет, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів грибів. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

      Деякі « народні способи» визначення отруйності грибів, якими не слід користуватися:

     1. Опущена у відвар грибів срібна ложка чи срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби. 

     2. Якщо цибулина або часник, які варяться разом з грибами, буріють або синіють, серед їстівних є отруйні гриби.  Однак, побуріння чи почорніння цибулі і часнику можуть викликати як отруйні, так і не отруйні гриби.

    3. Отруйні гриби обов'язково викликають скисання молока. Молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, які можуть бути як в їстівних грибах, так і в отруйних.

   4. Личинки комах слимаків не їдять отруйних грибів.  Личинки і слимаки поїдають і отруйні, і їстівні гриби.

 

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ ДУЖЕ ВАЖКО ПІДДАЄТЬСЯ ЛІКУВАННЮ.

    

Пам’ятайте! Збирання грибів для людини – це завжди "гра з вогнем". Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними!

 

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби у

Дніпропетровській області.