8 травня 2023 року Україна разом з Європою та США відзначає День пам'яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні. Близько 8-10 мільйонів українців загинули у війні 1939-1945 року. Цей день встановлений задля вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих. Цей день має особливе значення, адже він нагадує нам про важливість миру, єднання та поваги до інших.

Символом Дня пам'яті та примирення з 2014 року є квітка маку. Її графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Пам'ять означає, що ми пам'ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а примирення - що країни Європи уклали мир після війни. Війна залишає глибокий слід у серцях і душах кожного народу. Вона забирає людські життя, руйнує міста і долі багатьох родин.  У 2023 році Україна відзначає це свято в умовах повномасштабної війни з росією. На зміну німецькому нацизму на наших землях прийшов російський рашизм. Ми віримо, що незабаром у календарі свят України з'явиться нова святкова дата - День Перемоги України над Росією. А сьогодні ми вшануємо пам'ять загиблих, покажемо повагу до ветеранів і зобов'язання працювати разом для забезпечення миру, примирення та процвітання.
Пам'ятаймо тих, хто пожертвував своїм життям, і зробимо все можливе, щоб зберегти мир для наступних поколінь.Фото без опису