Фото без опису

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє

Фальсифіковані отрутохімікати – небезпека для майбутнього врожаю

          Посівна 2023 року в умовах війни - найскладніша за всю історію незалежності України. Сьогодні на плечах українських аграріїв продовольча безпека всієї держави і вони роблять все для того, щоб українська весняна посівна відбулася в максимально можливому масштабі. З кожним роком зростає непоправна шкода аграріям, завдана фальсифікованими засобами захисту рослин, які застосовують контрафактну продукцію. Цієї шкоди також зазнають всі споживачі кінцевої сільськогосподарської продукції, котрі стають заручниками і потенційними жертвами небезпечних пестицидів.

        Кримінальний бізнес фальсифікованих пестицидів входить у десятку лідерів за рівнем прибутковості. Лише українські аграрії щороку витрачають понад 2 млрд доларів на агрохімію та застосовують 100 тис. тонн засобів захисту рослин для збереження своїх врожаїв. Приблизно чверть з них є підробкою, а в роздрібній торгівлі, дрібному фасуванні фальсифікат сягає 80—90%. Охочих поживитися за чийсь рахунок вистачає, а страждають від цього екологія, комахи, тварини та люди.  

           Початок польових робіт у сільському господарстві завжди супроводжується сезонним збільшенням на ринку попиту та пропозиції засобів із захисту рослин, тому що кожен аграрій прагне отримати прибуток від своєї діяльності. У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин практично неможливо. Використання засобів захисту рослин в Україні регламентоване низкою нормативно-правових актів, зокрема Законами України «Про пестициди і агрохімікати» та «Про захист рослин».

            Усі пестициди, що реалізовуються в Україні, згідно з чинним законодавством проходять обов'язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки, та які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

           Згідно чинного законодавства фальсифіковані пестициди - продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

            Виробники фальсифікатів дуже швидко вдосконалюють своє виробництво слідом за компаніями – оригінаторами. Вони почали використовувати діючі речовини, аналогічні оригінальним, тару, копіювати захисні елементи – голограми тощо.  Найбільш чутливими до підробок є ринок дрібної розфасовки, кількість підроблених препаратів, призначених для роздрібного продажу населенню перевищує 55%. Причому препарат може бути як ефективним, так і не дуже ефективним. Порошкоподібні препарати підробляють додаванням пилоподібних наповнювачів або повною заміною препарату. Водорозчинний і водно – суспензійний концентрати, водний і водно -  спиртовий розчини підробляють, використовуючи воду та спирт. Емульсії та суспензії розводять технічними оливами або порошками. Найстрашніше у фальсифікатах – невідомі, невивчені домішки, які можуть бути дуже токсичними і мати тривалу післядію, тобто пригнічувати культуру, яка буде висіватись в наступному сезоні.

Наслідки застосування фальсифікованих  пестицидів:

 -  часткова або повна втрата врожаю;

     - накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах, що загрожує здоров’ю споживачів;

-  погіршення родючості ґрунтів;

-  шкода здоров’ю фермера під час внесення препарату;

-  зіпсована репутація фермера як постачальника якісної та безпечної продукції;

-  суттєві матеріальні збитки;

-  вроджені каліцтва;

-  відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів;

-  забруднення навколишнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод.

Тому дуже важливо відрізнити оригінальний препарат від підробки. 

Основні види фальсифікованих засобів захисту рослин:

-   продаж під назвою оригінальних препаратів;

-    продаж нелегально фасованих у дрібну тару пестицидів, які заборонено використовувати в присадибному господарстві;

-   зниження вмісту діючої речовини або відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми;

-    заміна діючої речовини невідомими хімічними сполуками. 

Як захиститись від фальсифікату:

-  купуйте засоби захисту рослин лише в офіційних дистриб'юторів;

-  не купуйте на стихійних ринках, вуличних розкладках, з автовантажівок, у невідомих продавців, через мережу Інтернет  без чека та сертифіката якості;

- уважно розглядайте етикетку! Інформація на ній повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою із зазначенням назви постачальника і його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії, ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування, форми витрат, культури об’єкту, способу й часу обробки, обмежень і термінів очікування, способів знешкодження, заходів безпеки та надання першої медичної допомоги; етикетка та упаковка мають бути заводськими. Етикетка повинна міцно кріпитися на упаковці. Оригінальні засоби захисту рослин не продаються у скляній упаковці і тарі, що призначена для ліків.

      Якщо у вас виникли підозри з приводу якості продукції, яку ви маєте намір придбати, поцікавтеся у продавця наявністю сертифіката.

       Пам'ятайте, будь-який препарат буде ефективним і безпечним для Вашого здоров'я лише за умови придбання його в оригінальній тарі і упаковці фірми-виробника.     

        Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати та тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.