Пам'ятка населенню

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області  інформує

Пам’ятка попередження щодо грипу птиці.

            Станом на теперішній час епізоотична ситуація у світі, щодо грипу птахів нестабільна. Необхідно пам’ятати, що Дніпропетровська область розташована на перетині декількох шляхів міграції перелітних птахів, тому постійно існує ризик занесення збудника грипу птиці дикими перелітними птахами з неблагополучних територій. В роки аномально теплих зим, під час сезонної міграції , ризик заносу інфекції істотно підвищується.

            Грип птиці – хвороба, що викликається високопатогенним вірусом, який вражає як свійську, так і дику птицю. Джерело інфекції - хворі і перехворілі птахи, а також ті, які в інкубаційному періоді виділяють вірус з носової і ротової порожнин при кашлі та чханні, з яйцем і послідом. Віруси пташиного грипу здатні інфікувати людей (через прямий контакт із інфікованою птицею, будь-який предмет чи субстанцію, що містить або на якому містяться патогенні мікроорганізми і при доторкуванні до якого є ризик зараження) та викликати у них хворобу різного ступеня тяжкості .

          Перелітні птахи інфіковані вірусом можуть переносити його на значні відстані за міграційними маршрутами.

          Територія відпочинку та гніздування диких птахів становлять підвищений ризик, а найбільш вразливими є особисті селянські господарства та дрібні товарні ферми з вигульним способом утримання птахів.

         Значний негативний вплив хвороби на здоров’я тварин, людей , економіку країни в цілому. Для захворювання пташиним грипом характерний високій падіж поголів’я, а у разі лабораторного підтвердження хвороби, негативно впливає на торгівлю на уражених територіях. Тому, з метою недопущення занесення вірусу грипу та поширення інфекції в районі, профілактики зараження людини вірусом грипу птиці, кожному суб’єкту господарювання , приватним особам що утримують птахів необхідно дотримуватися правил, а саме не допускати:

- контакту свійських птахів з дикими і синантропними птахами;

- птахів до відкритих водойм, де можливо знаходиться дика птиця (напування проводити на території пташника);

- зберігання на території господарства у відкритому виді корми, які приваблюють диких птахів та гризунів, негайно прибирати будь-яке висипання кормів;

- несвоєчасне прибирання господарчого двору, приміщень де утримується птиця від сміття і продуктів життєдіяльності;

- невідповідну утилізацію посліду, підстилки та загиблої свійської птиці;

- придбання молодняку птиці , інкубаційних яєць з неблагополучних господарств,

- придбання живої птиці на ринках в місцях несанкціонованної торгівлі без відповідних ветеринарних документів

- поповнення основного стада новозаведеною птицею без попереднього карантинування (ізоляції);

                 Для профілактики зараження вірусом пташиного грипу людей, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею , мити руки з милом, вдягати змінний одяг та взуття, патрати в рукавичках і т.п. Своєчасно  проводити поточну дезінфекцію обладнання, пташників, одягу та взуття

                 При виявлені загиблої дикої перелітної птиці, аномальної поведінки свійських птахів, перших ознаках захворювання (відмова від води і корму; скуйовджене оперення; аномальна поза; набрякання голови; зміна кольору сережок і гребінця; порушення в координації руху; тремор ; у водоплавних птахів помутніння рогівки очей тощо) або випадках раптового масового падіжу необхідно негайно звернутися до Солонянської районної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: смт Солоне, вул. Терентьєва,7 для виявлення причин захворювання і недопущення епізоотії.