День заснування  — не святкуємо, але відзначаємо

 

Наприкінці кожного року, 21 грудня, працівники Пенсійного фонду України відзначають річницю з дня заснування Фонду. Цього року Пенсійному фонду України виповнюється 32 роки. До дня свого народження людина завжди згадує рік, що минув, планує майбутнє. І для будь-якого підприємства, компанії, установи чи організації день народження — це теж привід підсумувати результати своєї роботи, налаштуватись на рік прийдешній.

Для фахівців Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області 2022 рік, що минає, як і для всієї країни, був тривожним, складним. Війна внесла свої корективи в усі сфери життя, особливо вплинула на соціальну сферу - на найбільш не захищені верстви населення. Серед найважливіших питань в умовах воєнного стану є забезпечення соціальних гарантій громадянам, дотримання пенсійного законодавства, легалізації заробітної плати.

Ми навчалися працювати в умовах війни, в умовах постійних ракетних загроз. Але Фонд довів, що попри будь-які випробування, зобов'язання перед громадянами України будуть виконані.

У Дніпропетровській області на обліку 888,5 тисяч пенсіонерів. Протягом січня — листопада проведено 25 масових перерахунків пенсій, призначено понад 25 тис. нових пенсійних справ. На перше грудня середній розмір пенсійних виплат збільшився на 14,6% (651,8 грн) і становить
 5118,61 грн.  Серед загальної кількості пенсіонерів отримувачів пенсійних виплат зі статусом “ВПО” (внутрішньо переміщена особа) майже 29 тис., середній розмір пенсії яких 7016, 02 грн.

Гарним показником є те, що кількість отримувачів мінімальної пенсії зменшилася з 79 тис. до 28 тис. осіб. Натомість зросла кількість пенсіонерів, у яких збільшився розмір пенсійної виплати. Якщо на початок року отримувачів пенсій у розмірах від 5-ти тис. грн і більше було майже 243 тис., то на 1 грудня таких вже понад 306 тис.

Збільшуються розміри пенсій — збільшується потреба на їх фінансування. На виплати січневих пенсій наша область потребувала майже
 4,1 млрд грн, а на грудень — понад 4,6 млрд грн.

У нашій області понад 87% пенсіонерів отримують пенсійні виплати через банківські установи. Завдяки безкоштовному обслуговуванню поточних рахунків пенсіонерів у банках, а їх вже 777,3 тис. осіб, вдалося заощадити
 720,8 млн грн, що на 124,3 млн грн більше, ніж торік.

Протягом поточного року ми досягли певних результатів і з наповнення бюджету Фонду. Власних коштів, які адмініструє Пенсійний фонд, отримали 1,1 млрд грн.

Особливу увагу приділяли захисту тих, хто працюють, хто робить усе, щоб економіка України витримала воєнний стан. Наріжним каменем в інформуванні населення області була тема щодо легалізації трудових відносин, сплати ЄСВ. Хвилювала й тема виплати заробітних плат “у конвертах”, заниження розмірів зарплат — коли на підприємстві у керівника зарплата нижче за мінімальну, а це було своєрідним сигналом про приховування доходів та уникнення сплати ЄСВ.

Ми зустрічалися із суб’єктами господарювання на комісіях з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення, проводили наради із соціальними партнерами, зустрічалися з трудовими колективами за участю профспілкових організацій. Проводили флеш-моби, семінари із роботодавцями.

Робота наших фахівців разом з соціальними партнерами та контролюючими органами не була марною. Протягом  поточного року завдяки спільної роботи Фонду області з Головним управлінням Держпраці та Головним управлінням Державної податкової служби вдалося легалізувати
 548 робочих місць
, у результаті чого єдиного внеску надійшло майже
 783,6 тис. грн
. А завдяки погашенню боргів з єдиного внеску зараховано від
 1 до 24 місяців страхового стажу 7,2 тис. осіб.

Не зважаючи на воєнний стан прийом та обслуговування мешканців області спеціалісти Фонду області здійснювали в 42-ох облаштованих сучасних приміщеннях 27 сервісних центрів та на 34 віддалених робочих місцях у 28 територіальних громадах. Послуги від Фонду надавались у повному обсязі. До сервісних центрів звернулось майже 675 тис. осіб, серед них: 44 тис. - це мешканці областей, де ведуться активні бойові дії або частково окуповані. Надано 955 тис. послуг.

Повсякчас збільшується важливість Реєстру застрахованих осіб. Інформація з Реєстру використовується не тільки для призначення пенсій, але й для інших соціальних виплат, а саме: при призначені субсидій, допомоги по втраті працездатності, при розрахунку лікарняних, виплат по безробіттю тощо. 

Пенсійний фонд України постійно тримає курс на прогрес. І воєнний стан тільки підтвердив, цей курс правильний. Завдяки електронним сервісам,  які спрямовані на зручність тим, хто зараз працює - майбутнім пенсіонерам і роботодавцям, збережені дані про страховий стаж, дані пенсійних справ мільйонів людей. Тільки за 11 місяців поточного року Фондом області оцифровані майже 213 тис. паперових трудових книжок.  Завдяки такому ресурсу як “автоматичне призначення пенсії”, не звертаючись особисто до сервісних центрів Фонду, 1,5 тис. осіб автоматично отримали призначення пенсії з дня досягнення пенсійного віку.

Відповідаючи вимогам сучасності Фонд області активно працював над переведенням паперових пенсійних справ минулих років в електронний вигляд - оцифровані понад  465 тис. справ.

Найголовніше завдання — своєчасно та в повному обсязі фінансувати пенсійні виплати — ми виконали, жодного разу не було порушення термінів графіка фінансування. Особливо тримали під контролем цільове використання коштів установами, закладами, які здійснюють виплату та доставку пенсій.

Кінець року, що минає, для Фонду багатий на зміни. Ми постійно удосконалюємо свої знання та набуваємо нових. Так, з жовтня, за рішенням Уряду, почали переймати адміністрування житлових субсидій та пільг на оплату комунальних послуг. Успішно пройшли перший етап — фінансування, а з 1 грудня розпочали вже повний цикл: від прийняття документів до виплати. Оскільки Пенсійний фонд працює за принципом екстериторіальності - надання послуг, незалежно від місця проживання, то й послуги щодо житлових субсидій та пільг відбуваються за таким же принципом.

Роботи зроблено багато - ще більше попереду. З 1 січня 2023 року почнемо виконувати ще і функції соціального страхування у зв'язку із тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Команда Фонду області - професійна та злагоджена з високим почуттям громадянського обов'язку.  Сьогодні на захист України з Головного управління мобілізовано 14 фахівців та 2 служать за контрактом. Цього року День заснування Пенсійного фонду вони зустрічатимуть на бойовому посту. А колектив Фонду щодня вносить свій вклад у наближення Перемоги України, це: перерахування захисникам України Обласною профспілкою разом з її первинними організаціями фінансової допомоги на суму у понад 810 тис. грн,  особисті донати на закупівлю зброї, технічного спорядження, військової екіпіровки. Ми активно беремо участь у волонтерському русі, навчилися шити складові військового одягу, плести маскувальні сітки. Сьогодні для наших бійців заготовляємо матеріал для окопних свічок, готуємо та доставляємо їжу.

Земний уклін батькам захисників України, хто чекає на своїх дітей з вірою, що все буде добре. Є й серед наших колег такі мами та тата, які щодня хвилюються за своїх дітей, - витримки їм.

Віримо в Україну, віримо в ЗСУ!  Ми працюємо й працюватимемо заради громадян України.