Дніпропетровськгаз нагадує як споживачам вберегтися від отруєння чадним газом

Зараз об’єкти енергетичної інфраструктури України зазнають частих ворожих атак, тому на Дніпропетровщині та у всій країні існує дифіцит електроенергії. У зв’язку з цим багато українців розуміють, що ця зима може бути складнішою за попередні: через можливу регулярну відсутність опалення й електрики. 

Відтак актуальності набуло придбання та використання таких опалювальних приладів як: дров’яні/газові/вугільні печі, каміни тощо та генератори. При користуванні ними необхідно бути обережними. 

Такі прилади як генератори, пічки, газові котли — це не тільки джерела тепла чи світла, але й, на жаль, прихована небезпека у вигляді чадного газу. Чадний газ – один із найбільш токсичних компонентів продуктів горіння. Його не можна побачити чи відчути на запах. Тому визначити наявність та концентрацію чадного газу в будинку чи квартирі без спеціальних приладів неможливо. Він утворюється при неповному згорянні газу за нестачі кисню – тобто, у приміщеннях, що погано провітрюються. 

Потрапляючи в організм під час дихання, чадний газ проникає з легенів в кровоносну систему, де з'єднується з гемоглобіном. Внаслідок цього кров втрачає здатність переносити і доставляти кисень тканинам, а організм швидко починає відчувати його недостатність. Перші симптоми отруєння чадним газом – це головний біль, запаморочення, загальна слабкість, нудота. 

Як вберегтися від отруєння? 

1. Не залишайте без нагляду працюючі газові прилади.

2. Тримайте відкритою кватирку. Користуйтеся газовими приладами тільки при наявності тяги в димоходах і вентиляційних каналах. Не користуйтеся електровитяжкою у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід.  

3. Генератор виділяє чадний газ під час роботи. Тому такий прилад можна використовувати тільки на відкритому повітрі.

4. Не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Стежте за кольором полум'я на пальниках – має бути синім або фіолетовим. Жовте полум'я – ознака неповного згоряння газу. 

5. Експлуатуйте тільки справні газові прилади та використовуйте їх за призначенням! Також не забувайте про проведення регулярного технічного обслуговування газових мереж та приладів у помешканні, адже це запорука їх стабільної і безпечної роботи. Стежте за технічним станом димових і вентиляційних каналів. 

6. Щоб вчасно виявити чадний або визначити витік природного газу у приміщенні, встановіть сигналізатор. 

 Дотримуйтесь правил безпеки та бережіть себе і своїх близьких!