Дніпропетровськгаз: зміни в порядку розрахунків за послуги розподілу не вплинуть на надання послуг споживачам

АТ «Дніпропетровськгаз», яке працює під брендом Регіональної газової компанії (РГК), – підприємство критичної інфраструктури, яке з першого дня війни не припиняли своєї роботи. Усі служби працюють у посиленому режимі, продовжують відновлювати газопроводи після ворожих обстрілів, виконувати критично важливу модернізацію системи газопостачання. Сьогодні одне з головних завдань компанії – це підготовка газових мереж Дніпропетровщини до початку опалювального сезону задля безперебійної доставки газу для більш ніж 604 тисяч споживачів. 

Останнім часом у ЗМІ поширюється інформація щодо нібито припинення діяльності газорозподільних компаній. Однак ці публікації не відповідають дійсності. 

19 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2479. Ним було внесено зміни до статті 40 Закону «Про ринок природного газу», в якій описано порядок розщеплення грошей із спеціального рахунку газорозподільної компанії. Причиною внесення змін до Порядку розрахунків є введення на ринку газу нових гравців – Постачальника зі спеціальними обов'язками та Постачальника «останньої надії».  

Раніше кошти перенаправлялися лише на поточний рахунок оператора газорозподільної системи та рахунок оператора газотранспортної системи. Нинішніми змінами до Закону передбачено, що частину коштів з рахунку Оператора ГРМ також можуть отримувати Постачальник із спеціальними обов'язками та Постачальник «останньої надії». Запропоновані зміни впроваджено, аби привести у відповідність до Закону «Про ринок природного газу» порядок взаємодії суб’єктів ринку. Вони ніяким чином не впливають на нормальне функціонування Оператора газорозподільних систем Дніпропетровщини – АТ «Дніпропетровськгаз». 

Наразі газовики завершують підготовку газорозподільної системи регіону до майбутнього опалювального сезону: проводять критично важливу модернізацію мереж, ліквідовують витоки газу, проводять повірку та заміну лічильників для точності обліку споживання газу тощо. Цей комплекс робіт здійснюється за рахунок тарифу на розподіл газу, сплаченого мешканцями Дніпропетровщини. Так, з початку року спеціалісти Дніпропетровськгазу по області: 

• обстежили понад 11 тис. км газопроводів, виявили та ліквідували майже 12 тис. витоків газу на надземних та підземних газових мережах; 

• встановили 75 нових сучасних шафових газорегуляторних пункти виробництва RGC Production; 

• реконструювали і замінили 1,5 км газопроводів; 

• здійснили капітальний ремонт 27 установок катодного захисту підземних газопроводів від корозії, відновили близько 2х кілометрів ізоляційного покриття підземних газопроводів, пофарбували 85 км надземних газопроводів; 

• виконали 60 замін запірної арматури на мережах і відремонтували близько 200 газових колодязів. 

АТ «Дніпропетровськгаз» як оператор ГРМ відповідає за баланс газу на території ліцензійної діяльності (Дніпропетровська область, крім м. Дніпро та м. Кривий Ріг).  Для цього ми маємо розгалужену систему приладів обліку та обробки показань лічильників. Тому виключно Оператор ГРМ, яким є АТ "Дніпропетровськгаз", може приймати показання приладів обліку газу у споживачів. 

Отже, газорозподільні компанії, у тому числі АТ «Дніпропетровськгаз», продовжують працювати в складних умовах війни та 24/7 відповідають за стабільний та безаварійний розподіл газу нашим клієнтам.

Працюємо заради перемоги!