21 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ЄВРОПИ В УКРАЇНІ. СЬОГОДНІ У СТАНІ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ ПРОТИ РОСІЙСЬКОГО АГРЕСОРА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ СТОЇТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ З УКРАЇНОЮ, НАДАЮЧИ ВСЕБІЧНУ ПІДТРИМКУ УКРАЇНІ ТА УКРАЇНЦЯМ ВІД ВІЙСЬКОВОЇ ДО ГУМАНІТАРНОЇ. МІЛЬЙОНИ ГРОМАДЯН ЗНАЙШЛИ ПРИХИСТОК ВІД ВІЙНИ У КРАЇНАХ ЄС. 28 ЛЮТОГО УКРАЇНА ОФІЦІЙНО ПОДАЛА ДО ЗАЯВКУ ПРО ВСТУП ДО ЄС.

Цьогоріч День Європи в Україні має особливе значення, адже українці боронять демократичні європейські цінності ціною власного життя, захищаючи не лише Україну від імперіалістичного загарбника, але і всю Європу.Це день єдності України та Європейського Союзу перед обличчям спільної загрози. Ми разом є потужною силою для оборони цінностей вільного демократичного світу, таких як верховенство права, повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність та повага до прав людини.
Демократичні цінності та свободи закладені в ДНК українців.
Україна непохитна в своєму виборі майбутнього – ми є частиною європейської родини та впевнено рухаємося до членства в ЄС. 
Майбутнє членство в ЄС – це прагнення, яке об'єднало всю Україну і має підтримку в усіх регіонах країни – 91% всіх громадян (абсолютний рекорд за всю історію України).
Україна інтенсифікувала рух до членства в ЄС, подавши заявку на вступ. Наша ціль - якнайшвидше отримання статусу кандидата в члени ЄС як офіційного закріплення прагнень українців. 

УКРАЇНА - СИЛЬНА, ЄВРОПЕЙСЬКА ДЕРЖАВА
Україна ключ до розбудови і процвітання  нової, сильної Європи. Україна вже здійснила низку структурних реформ для досягнення Копенгагенських критеріїв і продовжуватиме це робити. І лідери ЄС підтвердили приналежність України до європейської родини. 
Україна досягла величезних успіхів у трансформації з пострадянської економіки та суспільства на європейську країну з вільною ринковою економікою, плюралістичною демократією, міцними традиціями вільних і чесних виборів, активним громадянським суспільством та повагою до прав людини і свобод.
Економічно Україна вже глибоко інтегрована до ЄС. Виконавши 63% завдань за Угодою про асоціацію, Україна готова до інтеграції у внутрішній ринок ЄС. Більш ніж 40% загального обсягу міжнародної торгівлі України в 2021 році було пов’язано з ЄС.
Україна є надійним партнером ЄС у міжнародних відносинах. У 2021 році країна підтримала 93,27% заяв Європейського Союзу щодо міжнародних подій та підходів до їх регулювання.

УКРАЇНА ГОТОВА ДО ЧЛЕНСТВА В ЄС
В ці темні часи ЄС стоїть поруч з Україною, підтримуючи наш вибір європейського майбутнього.
Безсумнівно, Україна вже має право на статус кандидата на членство в ЄС, враховуючи роки прогресивної реалізації Угоди про асоціацію. 
Україна вже заповнила першу частину опитувальника від Єврокомісії для отримання статусу кандидата - це по суті книга, яка описує стан справ в країні, реформи, які нам вдалось зробити завдяки інтеграції до ЄС.
У Єврокомісії вже відзначили високий рівень відповідей України на першу частину опитувальника щодо політичних та економічних критеріїв членства в ЄС.
Українську заявку на членство підтримують європейські суспільства. Ще до російського вторгнення 2022 року підтримка членства України в ЄС була високою в багатьох країнах ЄС. Наприклад, в Італії в 2020 році вона становила 61%.

ВАЖЛИВІСТЬ УКРАЇНИ ДЛЯ ЄС
Після перемоги України, наша країна відкриє величезні можливості для європейських компаній інвестувати у масштабне відновлення та реконструкцію країни. Більше того, Україна – це масштабний ринок споживачів. Наша країна також є чудовим місцем для бізнесу з ЄС, який постраждав від санкцій проти росії, що дозволяє їм перенести свої потужності та діяльність у демократичну та європейську Україну.
Україна є ключем до післявоєнної європейської безпеки. Маючи одну з найпотужніших армій на континенті, Україна може значно посилити безпеку та оборону ЄС.

ЯК ЄС ДОПОМАГАЄ УКРАЇНІ 
ЄС продовжує пропонувати політичну, фінансову та гуманітарну допомогу Україні.
В Україні діє безвізовий режим. Однак з початком війни у 2022 році українці отримали можливості вільно пересуватися у межах тимчасового гуманітарного захисту.
Близько 5 млн тимчасово переміщених українців отримали прихисток в ЄС
Українці мають право на тимчасовий захист в будь-якій країні ЄС, що відкриває дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей.
ЄС виділив 17 млрд євро для підтримки українських біженців, щоб вони мали доступ до житла, освіти та медичного й соціального забезпечення.
ЄС підтримує економічну стабільність України та вже надіслав перший транш у розмірі 600 млн євро в межах макрофінансової допомоги ЄС.
Вперше за свою історію ЄС виділив 2 млрд євро на закупівлю і постачання зброї для підтримки оборони країни, проти якої здійснюється напад.
ЄС солідарний з Україною та має стратегічні ідеї щодо прискорення процесу її післявоєнної відбудови. Трастовий фонд солідарності для збору коштів уже в дії. 
ЄС виділив Україні гуманітарну допомогу в розмірі 500 млн євро на забезпечення українців продуктами харчування, водою, медичними послугами, притулком та екстреною допомогою для доступу до необхідних товарів і послуг.
Єврокомісія розробила план дій для сприяння експорту сільськогосподарської продукції України для забезпечення альтернативних логістичних маршрутів з використанням усіх видів транспорту, що з'єднують ЄС з Україною. 
Єврокомісія презентувала плани щодо реагування на усунення дефіциту фінансування України та довгострокової реконструкції. ЄС виділить Україні макрофінансову допомогу у розмірі до 9 млрд євро у 2022 році.