Обгрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, його очікуваної вартості та /або розміру бюджетного призначення предмета закупiвлі: "Послуги з розподілу електричної енергії (ДК 021:2015: 65310000-9 Розподіл електричної енергії)"

Мета проведення закупівлі: З метою безперебійного надання послуг з розподілу електричної енергії об’єктам на території Новопокровської селищної ради. Окрім того, відповідно до п. 1.21.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії на роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідних до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів.  

Замовник: Виконавчий комітет Новопокровської селищної ради

Код за ЄДРПОУ: 40205275

Вид процедури: переговорна процедура закупівлі (на підставі пункту 2 частини 2 статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме: переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності випадку відсутності конкуренції з технічних причин).

Назва предмету закупівлі: Послуги з розподілу електричної енергії (ДК 021:2015: 65310000-9 Розподіл електричної енергії).

Обсяг закупівлі: 213 080 кВт*год.

Строк надання послуг: з 01.01.2022 р. по 31.12.2022 р.

Місце поставки товарів або місце виконання робіт чи надання послуг: 52441, Україна, Дніпропетровська область, смт Новопокровка, відповідно до об’єктів Замовника.

Ідентифікатор закупівлі: ID: UA-2022-01-24-013455-b

Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі: Правовідносини, які пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії між суб’єктами ринку електричної енергії (ліцензіатами з виробництва, передачі, розподілу або постачання електричної енергії) та споживачами електричної енергії, регламентуються Законом України «Про ринок електричної енергії» та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. №312 (надалі ПРРЕЕ).

Згідно норм Закону України «Про ринок електричної енергії» розподіл електричної енергії – це діяльність із транспортування електричної енергії від електроустановок виробників електричної енергії або електроустановок оператора системи передачі мережами оператора системи розподілу, крім постачання електричної енергії. Послуги з розподілу електричної енергії надають оператори систем розподілу (суб'єкти природних монополій) за тарифами, які встановлюються НКРЕКП.

Ціна за одиницю послуги може змінюватися у зв'язку із змінами складових витрат, які впливають на її формування. Згідно Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (постанова НКРЕКП від 27.12.2017 № 1470) місце провадження господарської діяльності - територія (або частина території) адміністративно-територіальної одиниці, де розташована система розподілу електричної енергії, що перебуває у власності ліцензіата та до яких приєднані електричні мережі споживачів, які живляться від мереж ліцензіата.

Постановою НКРЕКП №1440 від 16.11.2018 року АТ "ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ" видано ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме на території Дніпропетровської області в межах розташування системи розподілу електричної енергії, що перебуває у власності або господарському віданні (щодо державного або комунального майна) АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ», та електричних мереж інших власників, які приєднані до мереж ліцензіата (з якими укладені відповідні договори згідно з законодавством).

Відповідно до реєстру суб’єктів природних монополій, які проводять господарську діяльність у сфері енергетики станом на 31.12.2021, АТ «ДТЕК ДНІПРОВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (ЄДРПОУ – 23359034) ) займає монопольне (домінуюче) становище по наданню послуг з розподілу електроенергії в межах Дніпропетровської області.

Обґрунтування розміру бюджетного призначення: розмір бюджетного призначення визначений відповідно до розрахунку кошторису на 2022 рік.

Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі: очікувана вартість предмета закупівлі визначена на підставі наказу Мінекономіки від 18.02.2020 № 275 «Про затвердження примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі», обрано метод розрахунку очікуваної вартості товару/послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів:

Очікувана вартість закупівлі товарів/послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів (відповідно до постанов, наказів, інших нормативно-правових актів органів державної влади, уповноважених на здійснення державного регулювання цін у відповідній сфері), визначається як добуток необхідного обсягу товарів/послуг та ціни (тарифу), затвердженої відповідним нормативно-правовим актом, що розраховується за такою формулою:

ОВрег = V * Цтар,

де: ОВрег - очікувана вартість закупівлі товарів/послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів;

        V -            кількість (обсяг) товару/послуги, що закуповується;

        Цтар -   ціна (тариф) за одиницю товару/послуги, затверджена відповідним нормативно-правовим актом.

Ціна (тариф) на розподіл електричної енергії визначається у встановленому законодавством порядку та затверджується постановою НКРЕКП. Інформація про діючий тариф на послуги з розподілу електричної енергії розміщується на офіційному веб-сайті https://www.dtek-dnem.com.ua.