Дніпропетровськгаз: який мінімальний платіж за розподіл газу діє у 2022 році

Основною сферою діяльності АТ «Дніпропетровськгаз» є розподіл природного газу споживачам Дніпропетровської області. Оплата цієї послуги визначається тарифом, розмір якого затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Згідно з Постановою НКРЕКП від 22 грудня 2021 р. № 2745, для клієнтів Дніпропетровськгазу затверджено тариф на послуги розподілу природного газу – у розмірі 1,26 грн. за 1 куб. м на місяць (без урахування ПДВ).

Від того, яке газове обладнання запроектоване у помешканні клієнта, залежить мінімальна замовлена потужність, встановлена регулятором. Це означає, що протягом року споживач має сплатити за розподіл блакитного палива не менше визначеного об'єму. Для тих, хто використовує лише газову плиту, мінімальна потужність складає 39 куб. м на рік; газовою плитою та колонкою – 126 куб. м газу на рік; газовим котлом для опалення – 314 куб. м. на рік.

Виходячи з цього, мінімальний місячний платіж за послуги з розподілу газу для клієнтів АТ «Дніпропетровськгаз» складає:

  • за наявності лише газової плити: 39 куб. м на рік = 4,1 грн. на місяць без ПДВ;
  • за наявності газової плити і колонки: 126 куб. м на рік =13,23 грн. на місяць без ПДВ;
  • за наявності опалювального приладу: 314 куб. м на рік =  32,97 грн. на місяць без ПДВ.

Сплачувати за послугу розподілу газу необхідно навіть тим клієнтам, які не користувалися газом. Це пов’язано з тим, що основна задача компанії – це безпечно розподіляти блакитне паливо, підтримуючи і контролюючи його тиск. Для цього газовики проводять комплекс робіт, таких як: закупівля технологічного газу, що наповнює мережу, ремонти мереж та обладнання на них. Значна частина плати за розподіл газу спрямовується на роботу аварійно-диспетчерської служби 104, яка в режимі 24/7 без перерви і вихідних працює задля комфорту та безпеки кожного клієнта Дніпропетровщини.

Оплата за доставку газу не нараховується лише в разі оформлення власником житла заяви на припинення дії публічного договору з Оператором ГРМ, після від’єднання будинку від газорозподільної системи.

Нагадуємо, сплачувати за послугу розподілу газу необхідно до 20 числа кожного місяця.