Дніпропетровськгаз: технічне обслуговування газових мереж – гарантія безпечного споживання газу

Останніми роками в Україні збільшилася кількість серйозних аварійних ситуацій, пов’язаних із використанням газу у побуті. Так, у листопаді 2021 року на Миколаївщині стався вибух у п’ятиповерховому будинку. Внаслідок події троє людей загинули, одна особа отримала травми, а 4 та 5 поверхи будівлі були зруйновані.

Згідно з рішенням Комісії з технічного розслідування групового нещасного випадку (аварії), в даному випадку основною технічною причиною появи небезпечної концентрації газоповітряної суміші, що може привести до вибуху, стала відсутність проведення технічного обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання будівлі, а також перевірки і прочищення димових і вентиляційних каналів, оголовків житлового будинку.

У висновку Комісії зазначено, що власником (балансоутримувачем) не забезпечено утримання систем газопостачання; не контролюється технічний стан газопроводів (підземних, надземних, наземних та ввідних) і споруд на них шляхом проведення комплексного технічного огляду (обходу) трас газопроводів, технічного обстеження; не обслуговується запірна арматура не рідше ніж один раз на рік і за необхідності – не ремонтується; не виконується періодична перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів. Крім того, у власника (балансоутримувача) відсутні договори та не виконується технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання.

Відповідно до змін у чинному законодавстві (Закон України «Про житлово-комунальні послуги», Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості №250 від 10.05.2018 року, Наказ Міністерства регіонального розвитку №190 від 27.07.2018 року, Кодекс газорозподільних систем), відповідальність за технічне обслуговування та безпечне користування газовими приладами покладено на власників квартир та балансоутримувачів будинків.

Тому для унеможливлення виникнення аварійних ситуацій Дніпропетровськгаз вкотре нагадує про необхідність своєчасного проведення технічного обслуговування газових мереж. Робити це потрібно не менше одного разу на рік. Якщо обладнання працює сезонно, двічі на рік: перед початком опалювального сезону і після нього. Проводити такі роботи мають виключно спеціалісти, у яких є усі необхідні дозвільні документи. Фахівці АТ «Дніпропетровськгаз» мають такі дозволи та працюють із сучасним обладнанням. Відтак компанія пропонує своїм клієнтам виконання цієї послуги.

Технічне обслуговування передбачає фахове обстеження внутрішньобудинкової газової мережі щодо можливих витоків газу, контроль щільності з’єднань газопроводів, усунення витоків на муфтових з’єднаннях, перевірку працездатності та змащування запірних пристроїв, встановлених на газопроводах тощо.

Вартість робіт із технічного обслуговування залежить від їх виду та обсягу – протяжності мереж, кількості приладів, їх типу і періоду обслуговування, і розраховується індивідуально для кожного клієнта та домоволодінь. Детальну консультацію споживачі можуть отримати в 104.ua Клієнтських просторах Дніпропетровщини.

Профілактика – головний крок до безпечного використання блакитного палива. Подбайте про власну безпеку – замовте проведення технічного обслуговування мереж у спеціалістів!