Головное управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області  інформує

 

Пам’ятаємо про профілактику харчових отруєнь святкуючи Різдвяні та Новорічні свята.

 

          

            Наступаючі Різдвяні та Новорічні свята для більшості з нас, це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями за святковим столом.  За оперативними даними Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за 10 місяців цього року зареєстровано 72 випадки гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 917 осіб, у тому числі 675 дітей (73,6%). У порівнянні з аналогічним періодом минулого 2020 року за участю фахівців Держпродспоживслужби розслідувано 48 випадків гострих кишкових інфекційнихзахворювань, внаслідок яких постраждало 580 осіб, у тому числі 224 дітей (38,6%).  Враховуючи складну  епідемічну ситуацію в Україні вважаємо за доцільне ще раз нагадати,  що дотримання санітрних правил до вибору харчових продуктів, дотримання  технології приготування та зберігання готових страв, допоможе унебезпечити себе та своїх рідних від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

            Щоб убезпечити себе від харчових отруєнь варто скористатись наступними порадами:

          По-перше, необхідно більш ретельніше підійти до вибору харчових продуктів. Напередодні свят, в торгівельних мережах, проводяться святкові акції, великі знижки на харчові продукти, що дуже приваблює покупців до закупівлі як наймога більще продуктів по привабливим цінам. Саме у цей період більшість продавців намагається розпродати продукцію, термін реалізація якої спливає. Щоб ненаражати себе та близьких на небезпеку – уважно перевіряйте термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнійшній вигляд . Пам’ятайте, кажен покупець має право вимагати  від продавця документи, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів. Якщо Вам не надають відповідну інформацію або  Ви сумніваєтеся в її достовірності, краще відмовитися від покупки, якою би привабливою не була ціна,  щоб потім не жалкувати . Радимо зберігати всі чеки отримані при купівлі, щоб у разі необхідності довести факт купівлі продукції  саме у цього продавця.

           По-друге –  в сучасному світі популярна послуга доставки готової їжі, якщо  Ви вирішили скориститися цією послугою, то краще користуватися послугами перевіреного виробника. Пам’ятайте, що відповідно до Закону України № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» кожна замовлена страва повинна мати етикетку (стікер) де вказана обовязкова інформація як найменування потужності на якій виготовлена ця страва, її номер реєстрації в Державному реєстрі, назва страви, дата виготовлення, умови зберігання так і обовязкова позначка «вжити до…». Ретельно перевіряйте умови доставки готової їжі, щоб в одній сумці не доставляли до Вас наприклад «суші» та засіб для боротьби з комахами. Обов’язково при отриманні замовлення зберігайте чек.

 

              По-третє -  враховуючі, що кожна господиня захоче пригостити своїх рідних різноманітними смачними домашніми стравами, варто ретельно дотримуватися санітарних норм та технології приготування . Необхідно  перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого ретельно мити руки з милом. Всі сирі продукти , овочі , фрукти ретельно мити під проточною водою. Під час приготування страв з м’яса , риби, фаршу дотримуватися температурного режиму запікання в духовій шафі. Особливо небезпечними є  салати з майонезом, форшмак, холодець. Не варто готувати ці страви заздалегідь та в великій кількості, салати слід заправляти перед подачей до святкового столу.

  • Нагадуємо терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв у холодильнику: для салату «Оселедець під шубою» , оскільки потрібен час на просочення – 24 години;
  • для салату «Олів'є» в заправленому вигляді – 4 години;
  • для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгридієнтами – 24 години (в заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки);
  • для фаршированих яєць за умови, якщо яйця були зварені круто не менше 15 хвилин термін зберігання – 1-2 доби;
  • м’ясний холодець , заливне з риби, м’яса може зберігатися при температурі від 0 до +6 С - 2-3 дні.

            Лікарі констатують, шо саме після новорічних свят фіксується підвищення загострень хронічних захворювань шлунка,  виразок , панкреатитів, розладів травлення. Радимо не зловживати їжею та алкоголем, не намагайтесь  за годину до Нового року запхати  в себе всю їжу. Краще всі страви спробувати невеликими порціями та рівномірно розподілити протягом новорічної ночі.

        У разі виявлення перших ознак харчових отруєнь , різкого погіршення самопочуття, біль у животі, підвищення температури тіла, блювання, пронос, слабкість необхідно терміново звернутися до сімейного лікаря та викликати швидку допомогу!

Обов’язково не викидайте залишки продуктів, які могли стати причиною отруєння. Отримані результати проведених лабораторних досліджень їжі, яку Ви вживали, допоможуть лікарям швидко провести діагностіку та призначити відповідне лікування.

        Сподіваємося, що для кожної родини стануть незабутніми та яскравими Новорічні та Різдвяні свята і ніщо не завадить  щасливому святкуванню!
Фото без опису