Подорож рідною громадою

 Мій рідний край, моя молитва дорога,

Моя історія, життя мого колиска!

 Люблю твої волошки у житах

Й сади твої в калиновім намисті…

Усі мешканці нашої громади люблять свій рідний край, свою історію, свої культуру і традиції.  В рамках фестивалю  «UnityFest – від минулого до сьогодення» в нашій  територіальній громаді створено туристичну карту громади і розроблено туристичний маршрут «Подорожуємо рідною громадою», до складу якого увійшли туристичні стежинки кожного нашого старостинського округу. 

І ось перші туристи з’явилися на видноколі – це призери конкурсу «Таланти рідного краю», які за свою перемогу отримали подарунок від селищного голови та від виконавчого комітету Новопокровської селищної ради – подорож рідною громадою.

28 липня ранкове привітне сонечко вітало 28 дітей з різних куточків громади, які на чолі з наставниками і медичною сестрою шкільним автобусом вирушили в подорож першим екскурсійним маршрутом по першій туристичній стежині громади. Заплановано всього лише два округи – Олександропільський і Іверський, та програма цікава, з історичним минулим та цікавим сьогоденням цієї території.

В селі Олександропіль дітей зустріла місцевий знавець історії, а на час екскурсії – «екскурсовод» -  Захарченко Таміла Миколаївна. Подорожуючі разом з нею відвідали пам’ятник Тарасу Шевченку, який має славну і цікаву історію свого становлення, побували в Олександропільському парку та на меморіалах загиблих воїнів, відвідали  Олександропільську школу, де дізналися цікаві історії про курган «Лугова могила».

Далі ініціативу перехопила знавець свого краю, директор Іверської школи   Лахай Світлана Вікторівна, яка супроводжувала групу до самого Іверського, розповідаючи в дорозі усім історію за історією про свої села.

В Іверському окрузі екскурсанти познайомилися з таким цікавим промислом, як бортництво, посмакували смачнющі медові вощини, морозиво та компот на приватній пасіці Йосипа Лахая, а бажаючі - охолодилися в басейні.  Діти відвідали пам’ятний знак, встановлений на місці розстрілу фашистами єврейських родин, вшанували пам'ять про полеглих героїв на братських могилах. А далі усіх чекала привітна Іверська школа, з музейними кімнатами «Національної слави» і «Народна хата». Для учасників подорожі учителями в школі було організовано ігровий квест «Стежинами рідного краю», а староста округу Шадурська Т.Г. пригостила відвідувачів смачною піцою і соками.

Цікава видалася перша екскурсія ріднокраєм, яка завершилася  пообіді. І хоч попереду ще чекала не близька дорога додому, та було весело, адже  усі отримали задоволення, і згадати усім було що.

Усі учасники екскурсії висловлюють слова щирої вдячності усім, хто долучився до її організації і проведення: селищному голові  Муркович Л.І., Лахай С.В., Захарченко Т.М., Шадурській Т.Г., Дядечку Ю.П., Козакову В.О., Сироті Р.І., Несен Т.В., Муркович О.В., Криніциній А.О, Голіченко Г.В., Батаєву Ю.В., Самошину С.В., Ламеліну М.М., Некрасовій А.О., Силкіній Л.М., Луговській Т.Б..

Сподіваємося, що ця екскурсія – лише початок, і попереду у нас – цікаві і змістовні подорожі!

Фото без опису