Ювенальна пробація – що це ?

 

Ні для кого не секрет, що неповнолітні як особлива соціальна верства, є формуючою основою майбутнього української нації. Немає чужих дітей, кожна дитина, яка потрапила в скрутне становище, потребує елементарного спілкування і уваги. Ця увага є набагато кращою мотивацією не вчиняти злочини у майбутньому, ніж покарання у вигляді ув’язнення. Тому зміна антисуспільних настанов свідомості з метою реабілітації та реінтеграції дітей, які вчинили правопорушення, нині здійснюється завдяки ефективному функціонуванню системи пробації.

Термін «пробація» у перекладі з англійської означає «випробування» або «умовне звільнення», а у перекладі з латині – «випробувати» або «віддавати під нагляд».

Сутність пробації полягає в запровадженні певного кола обмежень та обов’язків, що накладаються судом на правопорушника з метою його соціальної реабілітації.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про пробацію», пробація - це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Пробаційна програма - програма, що призначається за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням, та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.

Згідно зі ст. 12 Закону, пробація щодо неповнолітніх (стосовно осіб віком від 14 до 18 років) здійснюється з урахуванням вікових і психологічних особливостей неповнолітніх.

Ключовим моментом ювенальної пробації є те, що ресоціалізація й виправлення засуджених неповнолітніх відбувається в громаді, без ізоляції від суспільства, відриву від сім’ї, спілкування з однолітками, що запобігає завданню шкоди психоемоційному стану особи та не призводить до деформації свідомості й цінностей.      

Основний принцип правосуддя – невідворотність покарання є достатнім для дорослого. Для дитини ж важливо усвідомити вчинене, понести адекватне покарання та, напевне, найважче – навчитися жити поза кримінальним оточенням, вирішувати численні питання буття не кримінальними способами.

У спрямуванні заходів пробації щодо неповнолітніх робиться акцент на:

  • забезпечення їх нормального фізичного і психічного розвитку;
  • профілактику агресивної поведінки;
  • мотивацію позитивних змін особистості;
  • поліпшення соціальних стосунків.

Заходи пробації з засудженими неповнолітніми реалізуються у взаємодії з органами і службами у справах дітей, спеціальними установами та закладами, які здійснюють їх соціальний захист і профілактику правопорушень.

Підлітки, які перебувають у конфлікті із законом мають доступ до більш розширеного спектру актуальних послуг, можливість ресоціалізації шляхом засвоєння загальноприйнятих норм і правил поведінки, під час спілкування зі своїми однолітками. Ще однією перевагою є те, що за підтримки фахівця та психолога можна дізнатися першочергову причину дій підлітків, допомогти їм соціально адаптуватися та знизити кількість засуджених.

Вирок суду виконується за місцем проживання неповнолітнього. Підлітки проходять корекційні програми з управління гнівом, керування емоціями, вирішення конфліктів, мають можливість для навчання та корисного проведення дозвілля. Для них та їхніх рідних забезпечується індивідуальний супровід, який дозволяє працювати з їх поведінкою та світоглядом.

Головна ідея функціонування ювенальної пробації – не покарати, а допомогти в реабілітації й ресоціалізації неповнолітнього. Вона реалізується через застосування системи альтернативних видів покарань у комбінації з наглядовими та соціально-виховними заходами. Тому ювенальна пробація є тією дієвою системою наглядових, соціальних, виховних і профілактичних заходів, яка дає змогу здійснювати ефективне запобігання злочинності неповнолітніх.

Насамкінець варто сказати, що причинами правопорушень, який скоюють діти, часто є проблеми в сім’ї. Тому з такою дитиною потрібно передусім спілкуватись і допомагати їй морально, а ув’язнення часто лише погіршує ситуацію.

Уповноважені органи з питань пробації у процесі соціально-виховної роботи з неповнолітніми особами спільно з організаціями-надавачами послуг вживають необхідних заходів для вирішення криміногенних потреб підоблікових, з метою попередження вчинення ними повторних кримінальних правопорушень у майбутньому. Одночасно, персонал органу пробації спільно з правоохоронними органами, соціальними службами та волонтерами проводять превентивну право просвітницьку роботу в освітньому середовищі.

Фото без опису