Неофіційна зарплата позбавляє частки пенсії в майбутньому

 

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області інформує, що неоформлені трудові відносини, неофіційна зарплата – позбавляють частки пенсії в майбутньому.

Починаючи з 1 січня 2004 року, Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” замість “трудового стажу” введено термін “страховий стаж” – період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались внески до Пенсійного фонду.

Таким чином, чим більший заробіток з якого сплачені внески до Пенсійного фонду, тим більша пенсія буде в майбутньому!

Для зарахування в страховий стаж у повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів Пенсійного фонду, має бути не меншим, ніж внески, обчислені із мінімальної заробітної плати.

З 1 січня 2021 року мінімальну заробітну плату встановлено в розмірі
6 000 грн.

Відповідно до Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у разі якщо нарахована зарплата (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) менше мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Таким чином, особі, якій заробітна плата нарахована в розмірі меншому, ніж мінімальна заробітна плата, з якої сплачено єдиний внесок (менший ніж мінімальний страховий внесок), тоді страхувальник має здійснити доплату до мінімального єдиного внеску і зазначений період враховується до страхового стажу як повний місяць.

При цьому заробітна плата для обчислення пенсії враховується в сумі, нарахованій особі.

У разі, коли працівник отримує зарплату в “конверті” і роботодавець не сплачує за такого працівника єдиний внесок, цей період не буде врахований до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не враховується при визначенні розміру пенсії, через що пенсія буде меншою, ніж повинна бути.

Якщо найманому працівнику офіційно виплачується мінімальна зарплата – з якої сплачується єдиний внесок, а неофіційно видається решта заробітку, то з такого заробітку роботодавець не сплачує внески і, як наслідок,  він не враховуються для призначення або перерахунку пенсії.

У результаті людина втрачає велику частку майбутньої пенсії.

В умовах діючої в Україні системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, отримання зарплати без сплати внесків, також, впливає на оплату листків непрацездатності (не має сплати – не має лікарняного), на отримання допомоги по безробіттю, тощо.

Не сплачуючи внески за найманих працівників, роботодавці порушують права і гарантії цих працівників на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, які надані громадянам Конституцією України.

Отже, щоб в майбутньому мати пенсію більше мінімальної, необхідно і внески до Фонду сплачувати не з мінімального розміру зарплати, а з більшої суми заробітку.

Особа, за яку сплачуються внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, має право на призначення пенсії за віком.

До податкових органів єдиний внесок сплачується із нарахованої суми заробітної плати в сумі, що не перевищує максимальну величину бази нарахування єдиного внеску.

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску - максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Мінімальний страховий внесоксума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

 

Розміри внесків у 2021 році для основної категорії найманих працівників

 

Показники мінімальної заробітної плати

6 000 грн

(з 01.01.2021 по 30.11.2021)

Розміри єдиного внеску

22,0 %

Розмір мінімального страхового внеску за місяць

1320,00 грн

Розмір максимального страхового внеску

за місяць

19 800,00 грн