В Україні наразі спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо коронавірусної хвороби COVID-19. В такій ситуації не буде зайвим нагадати про основні правила поведінки під час епідемії коронавірусу.

Вірус передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Краплі, що містять вірус, розповсюджуються на відстань близько метру від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка знаходиться поруч, та забруднювати предмети і поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа або  рота.

Таким чином, щоб запобігти інфікуванню, найкраще не чіпати обличчя брудними руками, а при поверненні додому ретельно мити руки.

Якщо ви підозрюєте, що які-небудь предмети чи поверхні можуть бути забрудненими і містити вірус, помийте їх звичайним побутовим мийним засобом або ж обробіть спиртовим розчином.

Медичну маску слід носити у таких випадках:

  • якщо ви доглядаєте за людиною з підозрою або підтвердженим захворюванням на COVID-19;
  •  якщо у вас респіраторні симптоми або підтверджене захворювання на COVID-19;
  •  у місцях великого скупчення людей, де немає можливості дотримуватись фізичного дистанціювання;
  •  за вимогою органів влади.

Перед тим як надягти маску, слід помити руки з милом або обробити їх антисептиком. Маску слід одягти так, щоб вона закривала ніс та рот. Також вона має бути щільно закріплена на переніссі.

Медичну маску необхідно знімати за гумки або зав’язки та не торкатися її зовнішньої поверхні. У жодному разі не використовуйте маску повторно. Знявши маску, обов’язково помийте руки з милом чи обробіть їх антисептиком.

Медична маска зберігає свою ефективність протягом 2–4 годин. Після цього її необхідно замінити. Якщо маска стала вологою, її слід замінити, адже вона втрачає свої захисні властивості.

Не можна носити маску, спустивши її на шию, щоб покурити чи перекусити. У цьому разі забруднена сторона маски буде торкатись шкіри обличчя, що створює додатковий ризик зараження, а поправляючи її, ви зайвий раз торкаєтесь маски руками.

Використана маска може бути джерелом додаткової небезпеки.

Необхідність у рукавичках виникає, коли ви доглядаєте за хворим на COVID-19. В інших випадках достатньо дотримуватись гігієни рук.


Фото без опису