На лікарняні та декретні направлено 1,286 млрд грн

 

З початку 2020 року для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам Фондом соціального страхування України направлено понад 1,286 млрд гривень. Видатки на оплату матеріального забезпечення профінансовано за заявами-розрахунками, поданими страхувальниками по 13 січня 2020 року включно.

«Забезпечення своєчасного здійснення усіх виплат за соціальним страхуванням є нашим головним пріоритетом. Наразі ми працюємо не лише над пришвидшенням фінансування видатків за цим напрямом, але й над зміною підходів загалом – зокрема, вже найближчим часом запрацює електронний лікарняний, – говорить директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Дума. – На цей рік видатки за напрямом матеріального забезпечення збільшено на 1,94 млрд гривень, загалом на лікарняні, декретні і допомоги на поховання ми плануємо направити 16,86 млрд грн».

Станом на сьогодні з початку року Фонд направив:

- на допомогу по тимчасовій непрацездатності – 896,8 млн грн;

- на допомогу по вагітності і пологах – 386,2 млн грн;

- на допомогу на поховання – 3,3 млн грн.

Зазначимо, з 01 січня 2020 року частка від ЄСВ, яка спрямовується до бюджету Фонду соціального страхування України, складає 9,5727%.

 

         Лікування  застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів

 

На виконання вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-ХІV та «Порядку відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України», затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 13.07.2017 № 39, із змінами та доповненнями, відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області організовують лікування застрахованих осіб та членів їх сімей у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.

Застрахована особа та члени її сім`ї мають право на лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу, клініки медичної науково-дослідної установи або жіночої консультації.

При цьому, застрахована особа має право вільного вибору реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань, за профілем медичної реабілітації згідно з Переліком санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації для відшкодування витрат за надані застрахованим особам послуги із реабілітаційного лікування. Обраний санаторно–курортний заклад застрахованою особою вказується у відповідній заяві до органу Фонду. Після погодження органом Фонду з санаторно-курортним закладом прийняття застрахованої особи, укладається тристоронній договір між органом Фонду, застрахованою особою та санаторно-курортним закладом.

Протягом 2019 року лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів пройшли 4541застрахована особа та члени їх сімей, що на 189 застрахованих осіб більше ніж у минулому році.

В Дніпропетровській області робота по організації направлення застрахованих осіб та членів їх сімей на лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів безперервно продовжується і з початку 2020 року. Так, на теперішній час відділеннями управління вже укладені відповідні тристоронні договори на реабілітаційне лікування                  266 застрахованих осіб та членів їх сімей з санаторно–курортними закладами за їх вибором.

Зазначена робота знаходиться на постійному контролі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.