Діджиталізація у газорозподільній галузі: як RGC GIS допомагає фахівцям Дніпропетровськгазу

АТ «Дніпропетровськгаз», яке працює під брендом Регіональної газової компанії, має низку новітніх власних програмних комплексів, які дозволяють робити працю газовиків ще ефективнішою та якіснішою. Однією з таких програм є RGC GIS - геоінформаційна система, у якій містяться дані про всі елементи газорозподільної системи. Детальніше про особливості й переваги програмного комплекту, способи наповнення і використання розповість начальник відділу стратегії (ГІС) АТ «Дніпропетровськгаз» Юлія Щур.  

- Що собою являє програмний комплекс  RGC GIS та для чого він газовикам? 

RGC GIS – це геоінформаційна система, призначена для збору, зберігання, аналізу та графічної візуалізації стану газопроводів, ШГРП, ГРП та загальної інформації про об'єкти на території Дніпропетровщини. Фактично це електронна модель системи газопостачання, яку використовують у розрахунках, оперативному плануванні, прийнятті рішень та контролюванні роботи експлуатаційної служби. З 2014 року вона впроваджена в АТ «Дніпропетровськгаз» і ми активно її використовуємо. 

- Як відбувається наповнення і хто цим займається? 

Над формуванням геоінформаційної системи Дніпропетровськгазу працюють 42 фахівця відділу стратегії (ГІС) компанії у регіоні. Вони опрацьовують дані проектно-виконавчої документації, аналізують та фіксують експлуатаційні дані, результати технічних обстежень, дані балансової належності, а також дані інших програмних комплексів щодо точок обліку, споживачів та іншу інформацію. 

-Які дані вносяться до програмного комплексу RGC GIS і як часто? 

Наповнення та актуалізація бази даних програмного комплексу RGC GIS виконується щоденно. Усі зміни, які відбуваються з газорозподільною системою області: будівництво нових газопроводів, приєднання, заміни газопроводів та ГРП, ШГРП, УКЗ, відключаючих пристроїв – уся інформація вноситься в максимально короткі терміни з оновленням географії, технічних даних та фото. 

Також у RGC GIS доповнюються дані проведеної оцінки технічного стану і визначення способу ремонту або заміни технологічного газового обладнання газорегуляторних пунктів, установок катодного захисту, що експлуатуються нашим підприємством. 

-Яка взаємодія з іншим програмним забезпеченням даної програми та хто, окрім фахівців вашого відділу, використовує RGC GIS? 

На основі даних цього програмного комплексу формується комплекси заходів з безпеки роботи критичної інфраструктури. Наша інформація використовується на RGC АДС та є помічниками для працівників аварійно-диспетчерської служби компанії. Адресний класифікатор передається в Іndustry, АДС та RGC billing. Це свого роду карти з будівлями та адресами населених пунктів для можливості географічного розташування об’єктів системи газопостачання, відображення мереж споживачів тощо. Інформація з програмного комплексу RGC GIS використовується для гідравлічних розрахунків системи газопостачання нашого регіону.

-Як програмний комплекс полегшив роботу спеціалістів?  

Програмний комплекс RGC GIS - це необхідний та зручний інструмент для роботи не тільки нашого відділу, а і експлуатаційних служб. Інформація щодо графіків, режимних та динамічних даних, оцінки технічного стану заноситься безпосередньо працівниками служб. Те, що раніше виконувалось вручну та на паперових носіях, зараз є систематизовано в електронному вигляді, що дозволяє планувати, аналізувати та контролювати робочі процеси. Раніше для того, щоб дізнатися інформацію про певний газопровід необхідно було звернутись до архіву, розшукати необхідну картосхему та виконавчо-технічну документацію серед величезної кількості даних. А відтепер будь-який звіт за параметрами або вибіркою формується усього за допомогою однієї кнопки.

Використання Дніпропетровськгазом подібних програмних комплексів – ще раз доводить правильно обрану стратегію щодо застосування у газорозподільній галузі новітніх технологій, які підвищують рівень якості роботи та організацію робочих процесів. 

Тримаємо енергетичний фронт заради безпеки та комфорту наших споживачів!