Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує

Рекомендації населенню щодо проведення дезінфекції води індивідуальних колодязів з метою профілактики інфекційних хвороб, які мають водний шлях передачі

Фото без опису

 

       Якісна питна вода – необхідний компонент життя людини. Від безпечності води залежить стан здоров'я та санепідблагополуччя населення.

       Враховуючі воєнні дії, нецентралізовані джерела водопостачання у критичних ситуаціях (руйнування, диверсія  на підприємствах централізованого водопостачання тощо) можуть виступати як альтернативні джерела водопостачання для забезпечення мінімальних питних потреб населення (колодязі, каптажі, каптажі джерела та бювети).

        Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.

          Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу. Рекомендуємо завчасно організувати проведення їх обстеження та у разі потреби провести ремонт, чищення  дезінфекцію.

         Існує безліч інфекційних захворювань, що передаються водним шляхом, це насамперед гострі кишкові інфекції, такі як рота вірусний гастроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, паратиф, холера, вірусний гепатит А, лептоспіроз.

           З метою профілактики спалахів інфекційних хвороб, які передаються водним шляхом, фахівці Держпродспоживслужби радять дотримуватись деяких простих правил гігієни:

  • для задоволення питних потреб та приготування їжі треба користуватися водою з колодязів громадського користування та індивідуальних колодязів, яка відповідає гігієнічним вимогам та є безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, має сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад (за результатами лабораторного контролю);

  • у разі невідповідності води питної гігієнічним нормам необхідно провести її знезараження. Підготовка до знезараження полягає у наступних кроках: треба відкачати воду, відновити цілісність бетонних кілець і швів, очистити стінки та дно колодязя; для дезінфекції колодязів слід застосовувати спеціальні препарати, що мають дезінфекційні і антибактеріальні властивості. Вони мають бути здатними знищувати патогенні організми, не бути токсичними (тобто, мають бути безпечними для здоров'я, легко змиватися). Найпопулярніші препарати для дезінфекції, які зареєстровані в Україні та мають позитивний висновок держсанепідекспертизи, - це хлорне вапно, засоби «Акватабс», «Жавілар Оксі», «ДезТАБ», «Дезактін» тощо;

  • за відсутності питної води гарантованої якості, використовуйте якісну та безпечну привізну воду.

            У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль у животі, нудота, пронос, нежить, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування! Перебіг багатьох інфекційних хвороб прихований і може привести до тяжких наслідків. 

           Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області