Фото без опису

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попереджає:

«Безпечне харчування на польових станах»

Фото без описуСільське господарство є галуззю з нерівномірною напруженістю роботи в окремі сезони року. Тривалість робочого дня звичай збільшується у літньо-осінній період та під час збирання врожаю. Нерідко роботи проходять у віддаленості сільськогосподарських угідь від місця  мешкання працівників. Тому в період польових робіт для робітників сільського господарства, які  знаходяться на значній відстані від населеного пункту, харчування часто організовують на польових станах.

           Проведення польових робіт та збирання врожаю завжди пов’язано з ризиком можливого виникнення епідемічних ускладнень, харчових отруєнь та отруєнь хімічної етіології серед працюючих. З метою недопущення подібних ускладнень керівникам сільхозгосподарств необхідно, в першу чергу звернути увагу на організацію та забезпечення працюючих доброякісною питною водою і продуктами харчування. Завчасно, перед початком проведення польових робіт, необхідно провести заходи по підготовці до роботи їдалень та пунктів харчування сільськогосподарських товариств, фермерських господарств та інше. Разом з тим, необхідно забезпечити:

  • організацію доставки продуктів харчування та готових страв на поля;
  • створення елементарних умов для дотримання особистої гігієни;
  • своєчасний підвіз питної води гарантованої якості.
  • провести роз’яснювальну роботу щодо обов’язкового дотримання правил особистої гігієни працівниками

         Всі працюючі повинні бути забезпечені якісною питною водою, яка відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною». Транспорт та ємності для підвезення води на поля повинні використовуватись лише з цією метою. Ємності повинні були лише із матеріалу, який дозволений МОЗ України для контакту з питною водою або харчовими продуктами, обов’язково своєчасно митися та знезаражуватись. Ємності повинні герметично закриватись, розбір води проводиться лише через крани. В полі ємності з питною водою зберігаються в тіні. Кожен трактор або комбайн повинен мати бачок з питною водою.

          До приготування їжі та її підвозу на поля повинні залучатись люди з відповідною підготовкою, які пройшли медичний огляд. Придбання продовольчої сировини та харчових продуктів здійснюється лише при наявності інформацї, що про їх  якість та безпеку.

      Для харчування робітників у полі, готуються  І-ІІ-ІІІ  нескладні страви. Харчоблоки повинні утримуватись відповідно до вимог санітарних норм і правил, обов’язково мати холодильне обладнання, достатню кількість кухонного та столового інвентарю. Обов’язкова наявність умов для миття та знезараження інвентарю та посуду, а для цього повинна бути проточна холодна і гаряча вода. Забороняється приготування макаронів по-флотськи, млинців з м’ясним фаршем, кров’яних та ліверних ковбас , багатокомпонентних салатів та інших продуктів, що швидко псуються.

             В польових умовах повинна приділятися особлива увага дотриманню санітарно-гігієнічних вимог при виборі місця для розміщення пункту відпочинку та приймання їжі. Бажано вибрати місце, яке має тінь від дерев, у лісозахисній смузі. Перед розміщенням впорядковується вибрана ділянка, очищається від сторонніх предметів і сміття.

            Відповідно до п.6.1.6. Державних санітарних правил № 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» У  зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і  приймання  їжі,  які  забезпечуються  бачками  з питною  водою,  рукомийником і медичною аптечкою. Це місце повинно  розташовуватися  не  ближче  200  метрів  від  межі застосування пестицидів.

           Необхідно забезпечити захист продуктів харчування від гризунів, адже вони є  постійними резервуарними носіями лептоспір та несуть велику епідеміологічну та епізоотологічну  небезпеку зараження людей лептоспірозом. Лептоспіроз, захворювання є професійним фактором ризику для людей, що працюють на сільськогосподарських угіддях. Механізм передачі збудника – аліментарний або контактний. Зараження відбувається при вживанні контамінованої води і їжі, при сільськогосподарських роботах, при укусі гризунами. 

Яких профілактичних заходів необхідно додержуватися :

           Готова їжа з кухні доставляється на польовий стан на спеціальному автотранспорті, який не може бути використано для інших цілей. При постачанні харчових продуктів необхідно використовувати термоси, контейнери з холодовими елементами, посуд якій має щільні кришки та відповідне маркування. Тара, призначена для зберігання і перевезення продовольства, повинна бути герметичною і надійно захищати продукти.  Термін зберігання страв , з моменту приготування до споживання,  не повинен бути більше 2-х годин. Хліб транспортується в закритому посуді (відра, каструлі).

При роздачі їжі в полі відповідальний повинен мати маркований санітарний одяг для роздачі їжі, одноразові  рукавички,  маску (вони повинні зберігатися в пакеті) антисептик для обробки рук, води для миття рук, одноразові рушники, мило;

  • перед роздачою їжі помити руки з милом, одягнути санодяг, засоби індивідуального захисту, обробити руки в рукавичках антисептиком ;
  • запропонувати вимити та обробити руки антисептиком робітникам, видати страви в одноразовому/багаторазовому посуді, одноразові/багаторазові столові прибори та нарізний в їдальні хліб;
  • після закінчення споживання їжі проводити механічну  очистку посуду в  марковані ємкості для харчових відходів, зібрати одноразовий посуд в поліетиленовий мішок та зав’язати його, брудний багаторазовий посуд - в маркований контейнер для брудного посуду;

          При виконанні  польових робіт необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни;

           Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Source: http://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=6533

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області