Новопокровська територіальна громада
Дніпропетровська область, Дніпровський район

«Безпечне харчування на польових станах»

Дата: 06.09.2023 16:21
Кількість переглядів: 202

Фото без опису

Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попереджає:

«Безпечне харчування на польових станах»

Фото без описуСільське господарство є галуззю з нерівномірною напруженістю роботи в окремі сезони року. Тривалість робочого дня звичай збільшується у літньо-осінній період та під час збирання врожаю. Нерідко роботи проходять у віддаленості сільськогосподарських угідь від місця  мешкання працівників. Тому в період польових робіт для робітників сільського господарства, які  знаходяться на значній відстані від населеного пункту, харчування часто організовують на польових станах.

           Проведення польових робіт та збирання врожаю завжди пов’язано з ризиком можливого виникнення епідемічних ускладнень, харчових отруєнь та отруєнь хімічної етіології серед працюючих. З метою недопущення подібних ускладнень керівникам сільхозгосподарств необхідно, в першу чергу звернути увагу на організацію та забезпечення працюючих доброякісною питною водою і продуктами харчування. Завчасно, перед початком проведення польових робіт, необхідно провести заходи по підготовці до роботи їдалень та пунктів харчування сільськогосподарських товариств, фермерських господарств та інше. Разом з тим, необхідно забезпечити:

  • організацію доставки продуктів харчування та готових страв на поля;
  • створення елементарних умов для дотримання особистої гігієни;
  • своєчасний підвіз питної води гарантованої якості.
  • провести роз’яснювальну роботу щодо обов’язкового дотримання правил особистої гігієни працівниками

         Всі працюючі повинні бути забезпечені якісною питною водою, яка відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною». Транспорт та ємності для підвезення води на поля повинні використовуватись лише з цією метою. Ємності повинні були лише із матеріалу, який дозволений МОЗ України для контакту з питною водою або харчовими продуктами, обов’язково своєчасно митися та знезаражуватись. Ємності повинні герметично закриватись, розбір води проводиться лише через крани. В полі ємності з питною водою зберігаються в тіні. Кожен трактор або комбайн повинен мати бачок з питною водою.

          До приготування їжі та її підвозу на поля повинні залучатись люди з відповідною підготовкою, які пройшли медичний огляд. Придбання продовольчої сировини та харчових продуктів здійснюється лише при наявності інформацї, що про їх  якість та безпеку.

      Для харчування робітників у полі, готуються  І-ІІ-ІІІ  нескладні страви. Харчоблоки повинні утримуватись відповідно до вимог санітарних норм і правил, обов’язково мати холодильне обладнання, достатню кількість кухонного та столового інвентарю. Обов’язкова наявність умов для миття та знезараження інвентарю та посуду, а для цього повинна бути проточна холодна і гаряча вода. Забороняється приготування макаронів по-флотськи, млинців з м’ясним фаршем, кров’яних та ліверних ковбас , багатокомпонентних салатів та інших продуктів, що швидко псуються.

             В польових умовах повинна приділятися особлива увага дотриманню санітарно-гігієнічних вимог при виборі місця для розміщення пункту відпочинку та приймання їжі. Бажано вибрати місце, яке має тінь від дерев, у лісозахисній смузі. Перед розміщенням впорядковується вибрана ділянка, очищається від сторонніх предметів і сміття.

            Відповідно до п.6.1.6. Державних санітарних правил № 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» У  зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і  приймання  їжі,  які  забезпечуються  бачками  з питною  водою,  рукомийником і медичною аптечкою. Це місце повинно  розташовуватися  не  ближче  200  метрів  від  межі застосування пестицидів.

           Необхідно забезпечити захист продуктів харчування від гризунів, адже вони є  постійними резервуарними носіями лептоспір та несуть велику епідеміологічну та епізоотологічну  небезпеку зараження людей лептоспірозом. Лептоспіроз, захворювання є професійним фактором ризику для людей, що працюють на сільськогосподарських угіддях. Механізм передачі збудника – аліментарний або контактний. Зараження відбувається при вживанні контамінованої води і їжі, при сільськогосподарських роботах, при укусі гризунами. 

Яких профілактичних заходів необхідно додержуватися :

           Готова їжа з кухні доставляється на польовий стан на спеціальному автотранспорті, який не може бути використано для інших цілей. При постачанні харчових продуктів необхідно використовувати термоси, контейнери з холодовими елементами, посуд якій має щільні кришки та відповідне маркування. Тара, призначена для зберігання і перевезення продовольства, повинна бути герметичною і надійно захищати продукти.  Термін зберігання страв , з моменту приготування до споживання,  не повинен бути більше 2-х годин. Хліб транспортується в закритому посуді (відра, каструлі).

При роздачі їжі в полі відповідальний повинен мати маркований санітарний одяг для роздачі їжі, одноразові  рукавички,  маску (вони повинні зберігатися в пакеті) антисептик для обробки рук, води для миття рук, одноразові рушники, мило;

  • перед роздачою їжі помити руки з милом, одягнути санодяг, засоби індивідуального захисту, обробити руки в рукавичках антисептиком ;
  • запропонувати вимити та обробити руки антисептиком робітникам, видати страви в одноразовому/багаторазовому посуді, одноразові/багаторазові столові прибори та нарізний в їдальні хліб;
  • після закінчення споживання їжі проводити механічну  очистку посуду в  марковані ємкості для харчових відходів, зібрати одноразовий посуд в поліетиленовий мішок та зав’язати його, брудний багаторазовий посуд - в маркований контейнер для брудного посуду;

          При виконанні  польових робіт необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни;

           Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Source: http://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=6533

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь