Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує 

ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО БОТУЛІЗМ

Фото без опису

 

       За даними ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» від початку поточного року в Україні вже 30 осіб захворіли ботулізмом. Протягом минулого року було зафіксовано 85 випадків, серед них четверо дітей. На жаль п’ятеро людей померло. Більше половини (57,1%) були пов’язані з вживанням консервованих продуктів, а 33,3% – з вживанням в’яленої або сушеної риби домашнього приготування. Протягом минулого місяця в Україні зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився (у тому числі у чоловіка з смт Солоне), ще по 7 випадках очікуються результати досліджень. З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Дніпропетровшині, Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва - вʼялена риба та мʼясо домашні паштети.

          Враховуючи особливості ландшафту району, а саме: наявності великої кількості річок, озер, ставків наша область знаходиться в зоні значного ризику. Оскільки основним продуктом, що призводить до захворювань ботулізмом, є в’ялена непатрана риба виготовлена в домашніх умовах або придбана в місцях стихійної торгівлі. Ми хочемо запобігти новим випадкам ботулізму і тому нагадуємо найважливіше про цю хворобу.

Які причини виникнення ботулізму

     Ботулізмце харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Причина ботулізму – токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum. Ці бактерії зустрічаються в природі в багатьох місцях. Вони утворюють спори, які діють як захисні оболонки та допомагають бактеріям виживати в навколишньому середовищі, навіть в екстремальних умовах.

Зазвичай спори не викликають у людей хвороби, навіть якщо їх з’їсти. Але за певних умов вони можуть рости й виробляти один із найсмертоносніших токсинів. Ідеальними умовами для цього є неправильно консервовані або ферментовані в домашніх умовах продуктим’ясні, рибні, грибні чи овочеві консерви, в’ялене м’ясо чи риба, паштети та ковбаси.

     Найпоширенішою причиною ботулізму є саме домашні консервовані продукти з м’яса та риби, адже їх зазвичай виготовляють без дотримання відповідних технологій приготування.

Які симптоми ботулізму

      Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: м’язова слабкість  (важко рухатися, говорити, дихати),сильно виражена сухість у роті, нечіткийсітка або туман» перед очима») зір та/або виражене двоїння предметів перед очима.

      Ботулінічний токсин блокує сигнал до скорочення м’язів і викликає їхній параліч. Що біль ше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.

Як запобігти ботулізму?

     Рішуче відмовитися від вживання непатраної в’яленої риби, вудженого м’яса, м’ясних консервів домашнього приготування особливо придбаних на стихійних ринках. Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.

    Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами. Тримати та перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.

    Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.  Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

 

Дніпровське районне  управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області