Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області розяснює

Готуючись до Великодніх свят, пам’ятаймо про профілактику харчових отруєнь

Фото без опису

               Незабаром в Україну прийдуть довгоочікувані Православна Пасха . На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей. Зазвичай підготовка до Великодня триває майже два місяціВіряни дотримуються Великого посту, який триває сім тижнів. Тому вживати їжу після посту треба обережно, дрібними порціями, щоб не спровокувати виникнення розладів кишкового  тракту.  

                Більшість людей на Великдень влаштовують пишне застілля, яке триває кілька днів. Після тривалого обмеження раціону безконтрольний прийом їжіце справжній шок для травної системи й всього організму.

               Входити у свій звичний раціон потрібно поступово та обережно. У перші дні після припинення посту краще взагалі не вживати м'ясо і м'ясні продукти, оскільки вони будуть занадто важкими для травлення.

               Надмірне споживання тваринної їжі, якої чимало на святкових столах у кожній українській родині. Якщо до цього додати ще й вживання алкоголю – це може спричинити погіршення стану здоров'я та обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення. Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення посту. Тому помірне, поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім, без виключення. Не перевантажуйте свій організм після виходу з посту.

    Тому, аби свята залишили після себе лише щасливі спогади, необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

  • закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;

  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;

  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С . Якщо страва готувалася заздалегідь, – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;

  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;

  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;

  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;

  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживаннямкип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;

  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;

  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

 

Використання цих порад допоможе вам провести ці дні, не зашкодивши своєму здоров’ю, та не затьмарить святкування Великодня.

        

Завжди пам’ятайте: запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!

     

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.   Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких! 

      Бажаємо перемоги і миру, спокою і добра Вам і Вашим близьким. Нехай Ваші великодні кошики завжди були повні здоров’ям, щастям та міцною вірою у світле майбутнє!

 

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

                                                                Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області