Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує 

До відома населення  територіальних громад!

Ботулізм та його профілактика.

Фото без опису

 

          

        Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує, що відповідно до екстреного повідомлення № 2613 від 20 квітня 2024 року зареєстровано  випадок ботулізму, у мешканця смт Солоне , 1987 року народження .  

          Причиною захворювання стало вживання  річкової риби (плотви), яку чоловік  власноруч виловив у р.Сура та самостійно вялив в домашніх умовах. На даний час людина знаходиться в тяжкому стані в реанімаційному відділені КНП «МКЛ № 4» ДМР , лікарі борються за його життя.

       Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксини внаслідок забруднення її та розмноження збудника Clostridium botulinum. Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. В анаеробних (безповітряних) або наближених до них умовах спори активізуються і починають виділяти токсини, які в 375000 разів сильніші за отруту гримучої змії. Причиною ботулізму найчастіше стають консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку анаеробних збудників та токсиноутворення. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально, за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. 

 

         Фахівці вкотре нагадують що для попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах:

м’ясні і рибні консерви в герметично закупорених банках,

• консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори.

• не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі консерви, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

          За найменшої підозри на ботулізм (порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети , перед очима з'являється «сітка», «імла», двоїння в очах; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги ватяні»); запаморочення; ураження м’язів шиї та кінцівок (порушення ковтання «клубок у горлі») можливі короткочасні ознаки ураження травної системи (сильно виражена сухість у роті; нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп) негайно зверніться до лікаря.

     Пам’ятайте, інкубаційний період при харчовому ботулізмі може бути  від 8 годин до 10 діб,  клінічні прояви можуть відрізнятися дуже суттєво, що в значній мірі обумовлено дозою і типом ботулотоксину. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Найтяжчими ускладненнями, що приводять до смерті хворого, є зупинка дихання і серця. Самолікування категорично забороняється! Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

 

       Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достаіменно невідомо! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.  Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

 

 Дніпровське районне  управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області