Ботулізм
Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує
До відома населення територіальних громад!
Ботулізм та його профілактика.
Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує, що відповідно до екстреного повідомлення № 2613 від 20 квітня 2024 року зареєстровано випадок ботулізму, у мешканця смт Солоне , 1987 року народження .
Причиною захворювання стало вживання річкової риби (плотви), яку чоловік власноруч виловив у р.Сура та самостійно в’ялив в домашніх умовах. На даний час людина знаходиться в тяжкому стані в реанімаційному відділені КНП «МКЛ № 4» ДМР , лікарі борються за його життя.
Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксини внаслідок забруднення її та розмноження збудника Clostridium botulinum. Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. В анаеробних (безповітряних) або наближених до них умовах спори активізуються і починають виділяти токсини, які в 375000 разів сильніші за отруту гримучої змії. Причиною ботулізму найчастіше стають консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку анаеробних збудників та токсиноутворення. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально, за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Фахівці вкотре нагадують що для попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах:
• м’ясні і рибні консерви в герметично закупорених банках,
• консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори.
• не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі консерви, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
За найменшої підозри на ботулізм (порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети , перед очима з'являється «сітка», «імла», двоїння в очах; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги ватяні»); запаморочення; ураження м’язів шиї та кінцівок (порушення ковтання «клубок у горлі») можливі короткочасні ознаки ураження травної системи (сильно виражена сухість у роті; нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп) негайно зверніться до лікаря.
Пам’ятайте, інкубаційний період при харчовому ботулізмі може бути від 8 годин до 10 діб, клінічні прояви можуть відрізнятися дуже суттєво, що в значній мірі обумовлено дозою і типом ботулотоксину. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Найтяжчими ускладненнями, що приводять до смерті хворого, є зупинка дихання і серця. Самолікування категорично забороняється! Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достаіменно невідомо! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати. Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!
Дніпровське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Дніпропетровській області