Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє

«Обережно-сальмонельоз!»

Фото без опису

У Дніпропетровській області через неякісні суші у березні 2023 року стався спалах сальмонельозу. Мешканці у місті Кам’янське та колишнього Петриківського району отруїлися неякісними сушами на виніс. В результаті інтоксикації постраждало 13 осіб, у т.ч. 5 дітей віком до 17 років. Захворілі були госпіталізовані до інфекційних відділень міських лікарень Кам’янського у стані середньої важкості з різними проявами розладу роботи шлунково-кишкового тракту, підвищенням температури тіла. 

         При проведенні санітарно-епідеміологічного розслідування спеціалістами Держпродспоживслужби у закладі громадського харчування виявлено ряд порушень, які ймовірно сприяли поширенню даної інфекції.

      Нагадуємо сальмонельоз - небезпечне інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми — сальмонели. Джерело збудника інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

       Зазвичай від моменту зараження до появи перших ознак інфекції проходить від кількох годин до 1-2 діб. У більшості випадків захворювання протікає з ураженням органів травлення (гастроентерити, коліти), підвищується температура, виникає біль в животі, нудота, блювота, діарея,  головний біль, слабкість.. Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках, пов'язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.

       Сальмонели володіють порівняно високим ступенем стійкості до дії різних чинників зовнішнього середовища. У рідкому середовищі при прогріванні до 700С вони гинуть через 5–10 хвилин, а при кип’ятінні гинуть миттєво. У молоці можуть зберігатися при кімнатній температурі до 5 діб. Добре зберігаються при низьких температурах. Соління і копчення мають на сальмонели відносно слабку дію, в солоному і копченому м’ясі гинуть через         2,5 - 3 місяці. У воді відкритих водоймищ і питній воді сальмонели живуть 11-120 діб.

      Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці і особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі. Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.

 

Щоб запобігти виникненню сальмонельозу слід неухильно дотримуватися простих правил:

  • всі м’ясні страви і яйця треба піддавати довготривалій термічній обробці;

  • не можна готувати їжу на багато днів;

  • молоко та молочні продукти слід вживати тільки після термічної обробки;

  • всі швидкопсуючі продукти потрібно зберігати у холодильнику.

       Зараз в сучасному світі популярна послуга доставки готової їжі, але краще користуватися послугами перевіреного виробника. 

       Нагадуємо,  при замовлені готової їжі із закладів громадського харчування «на винос» необхідно  впевнитися,  що потужність має державну реєстрацію.  При отримані замовлення ретельно перевіряйте стан упаковки, зовнішній вигляд та запах їжі, а також переконайтеся, що  страви були доставлені в одноразових контейнерах в сумках холодильниках, та мають відповідне маркування з зазначенням дати, часу виготовлення та терміном споживання страв.    

       Наголошуємо, що кожен покупець має право вимагати від  продавців надання документації, яка підтверджує якість та безпеку продукції. Також обов’язково зберігайте чек.

        Наразі на території колишнього Солонянського району жоден суб’єкт господарювання не зареєстрував  потужність, яка надає послуги з постачання готової їжі, в тому числі виготовлення суші. Пропонуємо кожному, хто  через мережу  інтернет замовляє таку послугу,  замислитися  чи  варто ризикувати власним здоров’ям та здоров’ям близьких.

     Дотримання цих правил допоможе уникнути такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз. У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням! Ні в якому разі не викидайте залишки продукції, яка могла сприяти захворюванню. Лабораторні дослідження їжі, яку Ви вживали, допоможуть встановити точний діагноз та швидко провести лікування.

       Хворобу легше попередити, ніж потім лікуватися!

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в

Дніпропетровській області