Дніпропетровськгаз: наслідки та відповідальність крадіжок газу

Кількість випадків несанкціонованого втручання у систему газопостачання зростає з початком опалювального сезону. Лише за листопад 2021 року фахівці АТ «Дніпропетровськгаз» виявили майже 40 випадків порушень, із них 18 втручань у роботу лічильників, майже 10 несанкціонованих відновлень газопостачання, 4 незаконні газопроводи-врізки в газову мережу та інші випадки крадіжок газу.

Згідно з вимогами Кодексу ГРМ, за нелегальне використання газу недобросовісні споживачі повинні відшкодувати завдані газорозподільній компанії збитки. Лише за листопад сума таких збитків склала понад 1,5 млн гривень. Це кошти за незаконно відібраний газ. Розмір збитків розраховується у кожному випадку індивідуально.

«Середнє нарахування за одне втручання в роботу лічильника для побутових споживачів становить 45-50 тисяч гривень, а подекуди сягає більше 100 тисяч гривень. Відтак, сьогодні людина не доплатить тисячу гривень за використаний газ, а завтра понесе покарання і заплатить у п’ять разів більше», – зауважив комерційний директор АТ «Дніпропетровськгаз» Віталій Косенко. 

Споживачі, які несанкціоновано споживають блакитне паливо, повинні розуміти, що самовільне втручання у систему газопостачання не лише протизаконне, а й ставить під загрозу цілісність газових мереж. Наприклад, у місцях незаконних врізок у газопроводи з’являються витоки природного газу, які можуть призвести до аварійних ситуацій. Тому нехтування правилами створює і додаткову небезпеку для здоров’я та життя самих же недобросовісних споживачів. Виконувати будь-які газові роботи мають виключно спеціалісти, у яких є необхідні дозвільні документи.

Сторонні втручання у систему газопостачання спеціалісти Дніпропетровськгазу виявляють за допомогою сучасного обладнання. Після фіксування протиправних дій з боку споживачів фахівці компанії складають акт про порушення, припиняють постачання газу і передають матеріали на розгляд відповідній комісії, яка визначає суму завданих збитків. Якщо споживач не визнає своєї провини та відмовляється сплачувати передбачені законом нарахування - справу передають до суду.

Якщо ви стали свідком крадіжки газу, задля запобігання аварійних ситуацій, повідомте про це газорозподільну компанію. Це можна зробити за номером екстреної служби «104».