Порядок застосування праці неповнолітніх  визначається законодавством України про працю, зокрема статтями 187-200 Кодексу законів про працю України.

Згідно з вимогами Кодексу законів про працю України, неповнолітні працівники в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток та інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Працевлаштування неповнолітніх відповідно до законодавства України про працю здійснюється на підставі письмового трудового договору лише після попереднього медичного огляду і надалі, до досягнення 21 року, щорічно підлягають обов’язковому медичному огляду.

Згідно ст.188 КЗпП України не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Проте, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років. Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює

Забороняється використовувати працю неповнолітніх для виконання важких робіт і робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Не допускається використання праці неповнолітніх в нічний час, наднормовий час і у вихідні дні.

Відповідно до статті 51 Кодексу законів про працю України скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

для працівників віком 16-18 років – 36 год на тиждень

для осіб віком 15-16 років (учнів віком 14-15 років, які працюють у період канікул) – 24 год на тиждень

При цьому, заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалості роботи виплачується в такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості роботи

Звільнення працівників, молодших 18 років, з ініціативи роботодавця допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей (ст.198 КЗпП України). Згідно ст.199 Кодексу законів про працю України  усиновителі та піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, коли продовження його чинності загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Відділом з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Нікопольському регіоні управління з питань праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області постійно проводяться виїзні рейди, аналіз інформації, отриманої із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством щодо забезпечення дотримання законодавства про працю неповнолітніх, захисту дітей від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, що може бути небезпечною для їхнього здоров’я.

 

 

 

Начальник відділу

за додержанням законодавства про працю

у Нікопольському регіоні ГУ Держпраці

у Дніпропетровській області                                                                     А. Коробка